Actualitate, Stiri

Fosta dirigintă a elevei cu bentiţa tricoloră, şi directorul şcolii, au fost amendaţi

Fiecare a primit o amenda minimă, de 400 lei

sabina_elena_05976900

 Fosta dirigintă a Sabinei, eleva dintr-un liceu din Covasna care a mers la şcoală cu o bentiţă tricoloră de Ziua maghiarilor de pretutindeni, a fost amendată de CNCD, pentru că i-a solicitat fetei să nu mai poarte acea bentiţă şi i-a luat-o, cu 400 de lei, ca şi directorul şcolii.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), întrunit miercuri, a stabilit că “fapta dirigintei de clasă de a solicita elevei Sabina Elena să nu mai poarte o bentiţă tricoloră în incinta unităţii de învăţământ, respectiv fapta de a deposeda eleva de bentiţă, constituie discriminare prin încălcarea dreptului la demnitate, pe criteriul convingeri”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Astfel, dirigintei, care între timp a fost schimbată din funcţie, i-a fost aplicată o amendă de 400 de lei.

De asemenea, CNCD a decis să-l amendeze, tot cu 400 de lei, şi pe directorul liceului, pentru că “a săvârşit prin comportamentul său pasiv, respectiv neadecvat, o fapta de discriminare, constând în tratamentul injust la care a fost supusă petenta”, se mai arată în comunicat.

Cele două decizii au fost luate cu unanimitate de voturi de colegiul director al CNCD.

Ţinând cont de incidentele din martie, dar şi de contextul în care acestea au avut loc, CNCD a apreciat că directorul liceului nu a gestionat corespunzător relaţiile interetnice din cadrul şcolii, a explicat preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Acesta a mai precizat că s-a decis ca directorul şi diriginta să fie sancţionaţi cu amenda minimă, ţinându-se cont şi de măsurile administrative care s-au luat în ceea ce-i priveşte. La sfârşitul lunii martie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna informa că directorul şcolii şi adjuncţii săi au fost sancţionaţi cu observaţii scrise, în timp ce diriginta, care era şi profesor de limba română la clasa Sabinei, a fost înlocuită în ambele funcţii.

“Mesajul este acela de a face eforturi pentru ca relaţiile interetnice să aibă la bază principiul respectului reciproc”, a mai spus Csaba Asztalos.

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din Covasna, în anul şcolar 2012/2013, a mers la şcoală, pe 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu o bentiţă tricoloră, alături de câţiva colegi care au purtat de asemenea culorile tricolorului. Ea a arătat că a primit ameninţări cu moartea pe o reţea de socializare după acest gest, pe care l-a repetat însă şi în zilele următoare.

Sabina mai spunea, în martie, că, de 1 Decembrie, elevilor de etnie română din liceu nu le-ar fi fost permis să cânte imnul naţional în curtea şcolii fără aprobarea în scris a directorului.