Actualitate, Featured

Fost șef al OMS: Coronavirusul poate disparea în mod natural

Coronavirusul ar putea dispărea „în mod natural” înainte ca oamenii de știință să producă un vaccin împotriva Covid-19, susține un fost șef OMS, potrivit The Independent.

“Vedem un model similar peste tot – bănuiesc că nivelul de imunitate este mai ridicat decât estimăm. Trebuie să continuăm să încetinim răspândirea virusului, dar s-ar putea estompa singur. Sunt de părerea că acesta este un scenariu probabil”, a declarat sâmbătă medicul britanic Karol Sikora, care a condus anterior programul OMS pentru cancer.

În acest moment, oamenii de știință spun că dezvoltarea unui vaccint anti-COVID va dura între 12 și 18 luni, iar cel mai probabil ca fi disponibil la finalul anului următor.

Industria farmaceutică sper să comprime timpul necesar pentru găsirea unui vaccin la doar un an, în condițiile în care un astfel de produs este obținut, de obicei, în 10-15 ani.

Producătorii mari și mici de medicamente s-au angrenat în această cursă pentru descoperirea unui vaccin, cel mai eficient tratament împotriva Covid-19.

Pe de altă parte, experții OMS avertizează că virusul SARS-CoV-2 începe să reapară în unele locuri în care răspândirea părea oprită, astfel că autoritățile din țările care doresc să ridice restricțiile trebuie să ia în calcul un al doilea val de infecții.