Politic

Fost ministru al Economiei, identifică intenția de sifonare a banilor publici prin Agenția de Prevenție în Sănătate

Senatorul ALDE Varujan Vosganian le cere iniţiatorilor proiectului de lege privind prevenţia în sănătate să îşi retragă sprijinul pentru acesta, fiind, în opinia sa, o propunere legislativă ”în esenţa ei deloc onorabilă”.

„Eu le solicit iniţiatorilor să îşi retragă sprijinul pentru el. Este, dacă se poate spune aşa, cea mai onorabilă ieşire pe care o pot avea iniţiatorii unei propuneri legislative în esenţa ei deloc onorabile”, a declarat Varujan Vosganian marţi, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, ideea înfiinţării unei Agenţii de Prevenţie în Sănătate arată că în fapt această iniţiativă are alte obiective decât de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei.

„În acest caz avem o seamă de proiecte privind prevenţia, dar ele nasc o instituţie nouă, o agenţie. Opinia noastră este că nu este nevoie de aşa ceva şi că această idee a proiectelor ce nasc instituţii de fapt nu vrea altceva decât să ofere rente sau sinecuri şi să înăsprească şi mai mult hăţişul birocratic pe care îl avem”, a spus Vosganian.

El a menţionat că în România sistemul de contribuţii pentru asigurări de sănătate este îndreptat către dimensiunea curativă.

„Contribuţia asigurărilor de sănătate finanţează dimensiunea curativă (…) ideea că 10% din banii care sunt în bugetul asigurărilor de sănătate vor merge către această agenţie este în fapt o deturnare a sensului iniţial al conceptului de asigurări de sănătate. Poate că într-o ţară în care asigurările de sănătate sunt finanţate din belşug şi rămâne un excedent cronic acolo poate să luăm aceşti bani care nu mai sunt necesari unui sistem performant şi să îi îndreptăm către prevenţie, dar într-o ţară în care după primele zile nu mai sunt bani şi în care sistemul este cronic deficitar să mergi pe ideea că mai iei încă 10% din sistem ca să finanţezi o agenţie este mai degrabă o deturnare decât o ameliorare în sistemul de sănătate”, consideră senatorul.

În opinia sa, nu există infrastructura necesară pentru un astfel de sistem de prevenţie.

„Sentimentul meu este că se merge mult prea departe. Împreună cu colegii mei de la ALDE Iaşi medici am făcut o simulare ce s-ar întâmpla dacă persoanele care vor să facă prevenţia cancerului la sân de mâine ar urma un astfel de tratament de prevenţie cu controale o dată pe an în medie şi am ajuns la concluzia că sistemul nu dispune nici măcar de 10% infrastructura necesară pentru un astfel de sistem de prevenţie”, a adăugat Vosganian, citat de Agerpres.

blank