Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a explicat pentru „Adevărul” cum ar urma să se desfășoare renumărarea voturilor cerută de CCR în cazul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2024, fiind de părere că sunt șanse ca procesul să fie încheiat până mâine la ora 14.00, în termenul dat de judecătorii constituționali.
„Deciziile Curții sunt obligatorii”, a punctat fostul judecător CCR cu privire la renumărarea votului, precizând că procesul va trece prin Biroul Electoral Central.
CCR precizează un termen de judecată pe data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00. Fostul judecător Petre Lăzăroiu a explicat că o renumărare în următoarele ore, până la termenul dat de CCR „este posibilă, cu o mobilizare foarte bună este posibil”, însă în cazul în care renumărarea nu va fi finalizată, va fi amânată și decizia CCR.
Ce șanse are contestarea primului tur de scrutin
Potrivit fostului judecător, dacă voturile date lui Ludovic Orban i-au fost atribuite Elenei Lasconi, unul dintre aspectele menționate în contestația lui Cristian Terheș, există șanse pentru o decizie favorabilă anulării primului tur de scrutin.
Decizia CCR poate veni imediat după finalizarea renumărării, potrivit fostului judecător constituțional. O astfel de situație în care s-a cerut renumărarea voturilor a mai avut loc în 2009, spune el. „La disputa electorală dintre Geoană și Băsescu (…) Am dispus și Biroul Electoral Central și celelalte birouri, inclusiv din străinătate, s-au aliniat, le-au renumărat, a venit fiecare circumscripție electorală din fiecare județ și din străinătate, au anulat voturile nule și s-a constatat că de fapt mai multe voturi nule avea Băsescu”, a relatat fostul judecător CCR.
Curtea Constituțională a României a dispus „reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024”, potrivit unui comunicat de presă transmis joi, 28 noiembrie, în urma ședinței în care judecătorii constituționali au amânat pentru a doua oară decizia cu privire la o eventuală anulare a scrutinului de pe 24 noiembrie.
USR: „Vom sesiza Înalta Curte și instituțiile europene/CCR se joacă cu bricheta în benzinărie”
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a calificat drept „surprinzătoare şi fără precedent” cererea de renumărare a voturilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale și spune că CCR „se joacă cu bricheta într-o benzinărie și este foarte riscant pentru democrație”.
„În momentul ăsta, pare că niște oameni vor să rămână agățați de putere cu orice preț, chiar cu prețul democrației, și mă uit la ultimele zile. Luni, toți liderii politici păreau că au acceptat rezultatele alegerilor, chiar unora nu le conveneau aceste rezultate. Duminică a fost o zi a votului, poate nu impecabilă, dar cea mai curată din ultimii ani, nu au fost incidente, rezultatul votului reprezentând rezultatul voinței românilor”, a spus Ionuț Moșteanu.
Dominic Fritz a anunțat, joi seara, că USR va contesta decizia Biroului Electoral Central (BEC) de renumărare a voturilor la Înalta Curte și va sesiza instituțiile europene. „Vom contesta decizia BEC la Înalta Curte, vom sesiza instituțiile europene, inclusiv Comisia de la Veneția despre aceste lucruri. Facem apel la toate partidele politice să nu participe la această șaradă”, a susținut Dominic Fritz, potrivit Agerpres.
Ce spun Elena Lasconi și Ludovic Orban
Șefa și candidata USR, Elena Lasconi acuză că „CCR se joacă cu siguranța națională”, fiind de părere că „ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolt îngrozitor pentru o țară democrată”.
„Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toți, nu interpretată diferit pentru unii. Pentru a doua oară CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune președinți la masa verde. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, a mai transmis Elena Lasconi.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat Curtea Constituţională că acţionează ca „un instrument politic” şi „face jocul PSD”. „Nu există niciun temei legal serios pentru această decizie a CCR care impune o misiune către BEC, care este aproape imposibil de realizat în decurs de 24 de ore, aşa cum a solicitat CCR”, a mai spus Orban într-o conferință de presă.
Danileț: Legea spune că se reia primul tur
Fostul judecător Cristian Danileț a explicat că o eventuală schimbare a numărului de voturi în urma renumărării, trebuie să ducă la reluarea scrutinului, și nu la continuarea cu turul II cu candidații calificați în cazul în care a fost modificată ordinea candidaților.
„Să presupunem că se găsesc voturi în plus ori voturi în minus așa de multe la unii candidați că se schimbă ordinea acestora și, în finală, ar trebui să fie un altul sau chiar alți doi. În această situație, Legea nr. 370/2004 spune că SE ANULEAZĂ rezultatele și SE REIA PRIMUL TUR, nicidecum că se continuă al doilea tur cu noii candidați”, a scris Cristian Danileț pe Facebook.
„Este rușinos/Au creat haos”
O reacție a venit și din partea șefului AUR, George Simion, care a susținut că CCR „se transformă într-un pion pe scena politică”.
„De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele şi Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul doi în faţa candidatului suveranist, Călin Georgescu. Şi, atunci, au convocat Curtea Constituţională pentru a încerca să repete alegerile. (…) Este ruşinos şi revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democraţiei româneşti”, a precizat George Simion, potrivit Agerpres.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că este „inexplicabil” ce se întâmplă la vârful statului român, fiind de părere că cei care conduc statul au creat instabilitate politică şi „un haos ce n-a mai văzut lumea”.
Bolojan: Atenția este deturnată
Șeful interimar al PNL, Ilie Bolojan, atrage atenția că procesul de renumărare a voturilor nu va putea fi realizată, fiind realizată de membrii secților care participă și la alegerile parlamentare de weekendul acesta, de la care este distrasă atenția.
„Zilele acestea ar trebui să se discute despre soluțiile partidelor politice la problemele României, astfel încât românii să poată decide, în cunoștință de cauză, cum vor vota duminică, 1 decembrie. Din nefericire, atenția este deturnată către teme care tensionează societatea, generând o stare de incertitudine. Iar efectele cumulate ale unei decizii confuze sunt scăderea încrederii în instituțiile statului”, a transmis Bolojan.
FOTO INQUAM Photos Virgil Simonescu