Featured, International

Fost gardian SS, acuzat că a ucis 5200 de evrei

Justiţia germană a deschis calea unui proces împotriva unui fost gardian SS într-un lagăr de concentrare nazist, pentru complicitate la omorârea a mii de evrei la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, relatează Agerpres.

Justiţia germană a deschis calea unui proces împotriva unui fost gardian SS Bruno Dey, acum în vârstă de 92 de ani, a fost pus sub acuzare de parchetul din Hamburg pentru a fi contribuit la omorârea a 5.230 de prizonieri, ‘între august 1944 şi aprilie 1945’, pe când era gardian în lagărul Stutthof din nordul Poloniei, în apropiere de Gdansk. Dey avea pe atunci 17 ani.

Urmează ca tribunalul local să decidă trimiterea în instanţă sau nu a acuzatului, al cărui eventual proces ar fi unul din ultimele împotriva unui fost militar sau gardian de lagăr nazist.

Misiunea acuzatului era ‘să împiedice fuga, revolta sau eliberarea prizonierilor’ evrei din lagăr condamnaţi la moarte prin împuşcare în ceafă sau prin gazare cu Zyklon B, arată acuzarea. În virtutea misiunii sale, el era ‘o rotiţă în maşinăria ucigaşă în deplină cunoştinţă de cauză’, indică parchetul.

Aproximativ 65.000 de oameni au murit în lagărul Stutthof, mai ales evreice din ţările baltice şi din Polonia.

Potrivit cotidianului Die Welt, acuzatul a recunoscut în faţa procurorului că ştia ce se petrecea în lagăr în privinţa camerelor de gazare şi a crematoriilor de cadavre.

El a afirmat însă că s-a ţinut mereu la distanţă de nazism şi că evenimentele care aveau loc în lagăr ‘i-au produs durere’, dar că nu putea fugi pentru că risca să fie ucis, iar, dacă ar fi cerut să fie mutat pe front, altcineva i-ar fi luat locul.

La începutul lunii, procesul unui alt gardian din acelaşi lagăr a fost abandonat din cauza deteriorării stării de sănătate a inculpatului, în vârstă de 95 de ani.

În ultimi ani, justiţia germană a judecat şi condamnat, cu o severitate crescută, dar tardivă, mai mulţi foşti membri SS pentru complicitate la omor.

Cu toate acestea, niciunul dintre condamnaţi nu a ajuns în detenţie, din cauza stării lor de sănătate.

blank