Forțe NATO participă la baza Aeriană de la Boboc a găzduit luni exerciţiul multinaţional Swift Response 21. Sute de militari au fost paraşutaţi pentru cel mai mare eveniment de pregătire organizat de la începutul pandemiei COVID-19.

Cel mai mare exerciţiu militar multinaţional a fost coordonat de către Divizia 82 Aeropurtată americană cu scopul de a demonstra capacitatea strategică de reacţie, interoperabilitatea şi determinarea de a sprijini Alianţa Nord-Atlantică. Peste 1.000 de militari americani, polonezi, olandezi, germani şi români vor fi paraşutaţi în cadrul Bazei Aeriene de la Boboc, cu scopul de a o recuceri din mâinile adversarilor.

Forțe NATO participă la Baza Aeriană de la Boboc, militari care reprezintă cea mai complexă activitate de instruire de la declanşarea pandemiei Covid-19.

Luni după-amiază, au fost paraşutaţi în Baza Aeriană de la Boboc primii 400 de militari ca primă parte a exerciţiului.

„Doresc să transmit bun venit tuturor paraşutiştilor care participă la exerciţiu în România, un stat NATO cu rol semnificativ în asigurarea securităţii regionale europene şi euroatlantice. Rezultatul din poligonul de instrucţie al bravilor militari americani, germani, olandezi, polonezi şi români este un exemplu al realizării interoperabilităţii structurilor aeropurtate aliate. Totodată, este o dovadă a capacităţii operaţionale strategice aliate (…) Acest exerciţiu urmăreşte creşterea capacităţii operaţionale şi a interoperabilităţii, este asociat cu exerciţiul NATO STATE FAST DEFENDER 21 care se focalizează pe consolidarea posturii de descurajare şi apărare a spaţiului euroatlantic. Ambele exerciţii au importante faze operaţionale care se desfăşoară acum. Armata României demonstrează faptul că este în măsură să şi îndeplinească misiunea de apărare a ţării precum şi la obligaţiile de securitate asumate în cadrul NATO şi UE şi în cadrul parteneriatelor strategice. În actualul context de securitate consolidarea cooperării Nord-Atlantice este tot mai necesară şi justificată”, a declarat general-locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, conform sursei citate.

La rândul său, generalul American Joe Jearrard, locţiitorul comandantului forţelor terestre ale SUA în Europa, a mulţumit tuturor forţelor aliate şi declarat astfel de exerciţii validează capacitatea forţelor aliate NATO de a reacţiona în situaţiile de criză.

„”Astăzi, asistăm la importanţa strategică a unei forţe globale de răspuns, pe măsură ce acestea efectuează operaţiuni aeriene ca parte a exerciţiului. Un răspuns rapid, este cu adevărat un exerciţiu multinaţional, sisteme de întindere şi proceduri între parteneri şi aliaţi pentru a testa mai multe capabilităţi de domeniu. Obiectivele acestui exerciţiu integrează operaţiunile armatei, aeriene şi terestre cu sprijinul aerian comun şi operaţiunile speciale împotriva unei forţe inamice opuse clasei mondiale. Aceste demonstraţii validează capacitatea Comandamentului European al SUA de a trimite forţe de mare disponibilitate într-o zonă desemnată în timp ce avansează interoperabilitatea aeriană între aliaţii NATO. Mulţumim aliaţilor noştri din România pentru găzduirea unor astfel de exerciţii vitale şi aliaţilor şi partenerilor noştri din toată Europa pentru colaborarea şi cooperarea lor continuă. Suntem cu adevărat mai puternici împreună”, a spus generalul Joe Jerrard, locţiitorul comandantului forţelor terestre ale SUA în Europa.