Fondurile europene
International

Fondurile europene puse la dispoziția Poloniei și Ungariei ar putea fi condiționate de respectarea statului de drept

Polonia și Ungaria au două luni pentru a răspunde la o serie de întrebări cu privire la presupusele încălcări ale statului de drept care le-ar putea amenința finanțarea  cu fondurile europene pe măsură ce Bruxelles-ul își intensifică presiunea asupra asigurării independenței judiciare.

Condițiile impuse de Comisia Europeană Poloniei și Ungariei puse de, Bruxelless pentru a primi fondurile europene lea trimis o scrisori în care prezentau o serie detaliată de întrebări privind posibilele încălcări ale statului de drept de către guvernele de la Varșovia și Budapesta și implicațiile acestora pentru protecția fondurilor UE.


Scrisorile, văzute de FT, marchează un pas informal către o decizie în lunile următoare a Bruxelles-ului cu privire la declanșarea unui nou mecanism de condiționalitate a statului de drept, care ar permite reținerea fondurilor UE.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că declanșarea mecanismului este una dintre opțiunile pe masă, deoarece Bruxelles-ul răspunde preocupărilor privind statul de drept în Polonia.

Scrisoarea trimisă la Varșovia se referă la serviciile judiciare și de procuratură, în timp ce comisia a cerut Ungariei să furnizeze informații despre sistemul țării de achiziții publice și independența instanțelor sale.

Critici dure la adresa Poloniei și Ungariei

Comisia a fost angajată într-o luptă juridică de lungă durată cu privire la schimbările aduse sistemului judiciar al Poloniei despre care se crede că amenință independența judiciară și legăturile legale fundamentale care țin UE unită.

Partidul de guvernământ Lege și Justiție din Polonia spune că schimbările sunt necesare pentru a crește eficiența și că Bruxellesul nu are dreptul de a interveni în ceea ce consideră că este o chestiune internă.