Actualitate

Fondurile de pensii private, puse în pericol de statul român

 2 Vizualizari totale,  2 Vizualizari azi

Faptul că nu sunt bani sufiecienţi pentru pensiile de stat pune în pericol singura componentă care are profit: fondurile de pensii administrate de companiile private.
Conform unor informaţii, guvernu ar dori să prelungească din nou, cu încă doi ani, perioada în care trebuie să transfere companiilor private administrarea unei părţi din contribuţia salariaţilor. Totul se va traduce in venituri mai mici pentru viitorii pensionari.

În momentul de faţă sunt necesare peste 50 de miliarde de lei în fiecare an, pentru plata celor peste 5 milioane de pensii din sistem. La strângerea acestei sume contribuie 4,5 milioane de angajaţi, astfel că există un deficit de peste 15 miliarde de lei, acoperit de la buget.

În prezent, 10,5% din fiecare salariu se duce către plata pensiilor. Ceva mai mult de jumătate, 5,4 procente, ia statul. Restul – 5,1 la sută – sunt administraţi de fondurile private.

În graficul alăturat se poate vedea cum ar fi trebuit să evolueze contribuţia la fondurile de pensii administrate privat. Din 2008, an de an, creşterea urma să fie de 0,5 la sută, iar anul acesta ar fi trebuit să administreze 6 procente din contribuţia fiecărui salariat.
Acest lucru nu se mai întâmplă, pentru că autorităţile vor să rămână cu mai mulţi bani în sistemul public. Așa se face că ţinta de 6 puncte procentuale a fost amânată cu doi ani, aşa cum se vede din graficul galben, potrivit unui document guvernamental.

Cu fiecare întârziere de respectare a legii pensiilor administrate privat, perspectivele pentru viitorii pensionari devin tot mai sumbre, mai ales că peste 15 ani vor fi 2,5 pensionari la un singur angajat, raport de două ori mai mare decât cel de acum.pensii pilon 2

blank