Un focar de salmonella a fost descoperit la o fermă de găini din Dâmboviţa. Potrivit Prefecturii, peste 40.000 de păsări urmează să fie incinerate. Autorităţile fac verificări pentru a stabili dacă ouăle sau găinile au ajuns pe rafturile magazinelor.

Focar de Salmonella la o fermă de găini din Dâmboviţa. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) face verificări pentru a stabili dacă au ajuns în comerţ găini sau ouă cu salmonella.

Focar de Salmonella la o fermă din Dâmboviţa

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa, s-a întrunit în şedinţă extraordinară astăzi, 03.06.2021, ora 12,00, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Dâmboviţa, ca urmare a confirmării focarului de salmoneloză, la ferma de găini aparţinând unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Valea Mare, judeţul Dâmboviţa. La acest moment, reprezentaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa realizează ancheta epidemiologică, fiind identificate în cadrul societăţii comerciale 48.000 de păsări şi 400.000 de ouă”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

De asemenea, autorităţile au stabilit ca toate păsările din fermă să fie incinerate.

„Întrucât s-a stabilit că tipul de boală este din categoria celor majore, cu transmitere către om atât prin consumul de carne cât şi de ouă, în cadrul şedinţei de astăzi a fost propusă ca măsură de ecarisare a păsărilor incinerarea într-o unitate autorizată sanitar-veterinar”, mai anunţă Prefectura Dâmboviţa.

Ce este Salmonella

Microorganismele Salmonella sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale si pot contamina o varietate de alimente, între care carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe. Consumul de produse contaminate cu Salmonella produce toxiinfecții alimentare care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale, diaree.

Severitatea salmonelozelor umane este dependentă de o serie de factori precum vârsta, starea generală de sănătate şi cantitatea de germeni ingerată. Forme mai grave apar la indivizii foarte tineri sau bătrâni şi la cei cu sistemul imunitar deficitar.