Florin Cîţu
Economic, Featured

Florin Cîţu: promite salarii mai mari. În condițiile în care deficitul bugetar a ajuns aproape la 50%.

Premierul Florin Cîţu anunţă veşti bune pe bandă rulantă, de la creştere economică, la salarii mai mari, în condiţiile în care România se apropie de un deficit bugetar de 50%.

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că România trebuie să renunțe la a fi atractivă prin salariile mici pe care trebuie să le plătească firmele care vin în țară.

„Romania trebuie sa treaca la nivelul urmator. Cum schimbam paradigma? Lucrurile, din punctul meu de vedere, sunt simple. Trecem la un mod de dezvoltare economica in care locurile de munca sunt bine platite, deci atractivitatea Romaniei nu o sa mai fie cu locuri de munca ieftine pentru tipuri de munca care nu aduc valoare adaugata mare. Schimbam lucrurile, trecem la locuri de munca bine platite care aduc valoare adaugata mare. Pentru a fi competitivi azi la nivel global, trebuie sa te duci in aceasta directie, unde ai valoare adaugata mare si marja de profit mare. Asta inseamna forta de munca calificata, pentru asta pregatim terenul si in Romania”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, că România va reduce termenele pentru realizarea de investiții străine. „Ne uitam la ce a fost prost facut. De ce au ocolit pana acum investitorii Romania? O parte, este adevarat, ca legislatia a fost usor interpretabila. Da, si eu ma uit la indicatorii globali de competitivitate pentru Romania. Este lucrul cel mai simplu de unde ne putem lua idei pentru a reforma economia. Si acolo Romania sta cel mai prost la autorizarea si avizarea investitiilor. Poti sa iti deschizi o firma in 3-4 zile in Romania, dar ca sa ii dai drumul investitiei poate dura pana la 1 an, 1 an jumatate. Vom reduce toate aceste termenepentru a face legislatia mult mai prietenoasa pentru investitori straini”, a declarat premierul.

Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei, afirmă prim-ministrul Florin Cîţu, care precizează, ”ca să înţeleagă şi PSD-iştii”, că aşa creşte puterea de cumpărare.

”Salariul mediu net lunar a crescut în 2021 mult mai rapid decât rata inflaţiei. În fiecare lună. Asta inseamnă că fiecare leu câştigat în plus de români are o valoare mai mare (cumpără mai multe bunuri). Ca să înţeleagă şi psd-iştii: aşa creşte puterea de cumpărare”, a scris premierul Florin Cîţu pe Facebook, invocând date de la BNR şi de la Institutul Naţional de Statistică.

El răspunde astfel acuzaţiilor constante venite din partea PSD coform cărora puterea de cumpărare a românilor scade.
Conform minutei şedinţei de politică monetară din 7 iulie a Consiliului de administraţie al BNR, rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,24 la sută în aprilie 2021, de la 3,05 la sută în martie, şi la 3,75 la sută în luna mai, urcând astfel deasupra intervalului ţintei ceva mai devreme decât s-a anticipat.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.492 lei, în luna mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 69 lei (-1,9%), iar comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,8%, relevă cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).