Comisia Europeană a transmis că nu a primit încă un plan pentru redresarea deficitului bugetar de la autoritățile române, legat de procedura de deficit excesiv. Miercuri, ministrul interimar al Finanțelor și candidat de premier, Florin Cîțu, a anunțat opusul.

Precizările Comisiei Europene:

„În termeni de procedură, Comisia a propus Consiliului (UE n.r.) deschiderea procedurii de deficit excesiv pentru România. Comisia a propus o recomandare Consiliului care să prevadă că România ar trebui să urmeze o ajustare credibilă și sustenabilă pentru a pune capăt deficitului excesiv până în 2022, cel târziu.

Următorul pas este al Consiliului să decidă dacă există un deficit excesiv și să adopte recomandările adresate României în vederea încheierii situației de deficit excesiv într-o anumită perioadă.
Astfel, în această etapă, nu am primit încă un plan de la autoritățile române pentru reducerea deficitului bugetar.

Recomandările legate de procedura de deficit excesiv stipulează că România ar trebui să ia măsuri efective până în 15 septembrie 2020, raportând detaliat strategia de consolidare prevăzută pentru atingerea obiectivelor.

Ce zicea Florin Cîțu miercuri:

„România are un plan de reducere a deficitului sustenabil și credibil, acceptat în totalitate de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că experții de la Comisia Europeană au încredere în acest guvern”, a spus Cîțu pe Facebook.

PSD îl taxează

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu îl acuză pe Cîțu că a mințit că a negociat cu Bruxelles-ul, concluzionând că ministrul accelerează direct spre zid.

„Florin Cîțu accelerează direct spre zid! Pentru că asta înseamnă să ignori declanșarea procedurii de #deficit excesiv și, pe deasupra, să minți că ai ”negociat” cu Bruxelles-ul.

Comisia Europeană a spus clar: NU a primit vreun plan de la autoritățile române pentru reducerea deficitului.

Planul lui Cîțu pentru români e simplu. Să taie veniturile și să crească taxele. Și să dea apoi #vina pentru acestea pe Comisia Europeană!

Concluzia: Cîțu, un mincinos patologic. Atât a putut propune #PNL ca premier în goana lor nebună și surdă după anticipate. Cum să votezi o catastrofă?!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Cum o mai dă la întors?

În replică, Florin Cîțu a scris, joi, pe Facebook că PSD știe doar să mintă, nu și să citească și a adăugat că CE a confirmat că țintele de deficit sunt cele pe care le-a prezentat România în decembrie 2019.

„PSD nu știe să citească, doar să mintă! Comisia Europeană confirmă- țintele de deficit = planul/calea de ajustare a deficitului pentru perioada 2020 – 2022 sunt cele pe care le-a prezentat România. Acesta este planul de ajustare al deficitului bugetar prezentat de Romania în Strategia Fiscal Bugetară aprobată încă din decembrie 2019 și agreat de CE:

2020= 3.6% din PIB
2021 = 3.4% din PIB
2022 = 2.8% din PIB”, a scris joi pe Facebook Cîțu.

Acesta susține că dacă nu avea această confirmare din partea CE, România trebuia să reducă deficitul sub 3% în 2021.