Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, că Guvernul nu a dat mandat niciunui ministru pentru discuții bilaterale cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. El îl contrazice astfel pe ministrul Economiei, Claudiu Năsui, care a afirmat că sunt discuții în acest sens.

“Opinia Guvernului, așa cum am mai spus-o, este că nu avem această discuție în acest moment. Este prematur când ai doar un început de campanie de vaccinare nu poți vorbi de un pașaport de vaccinare.

Dacă vom avea toată populația vaccinată, atunci, da, bineînțeles.

Nu e niciun mandat să discutăm bilateral cu Grecia pentru un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru.

Florin Cîțu declară că nu putem discuta în acest moment despre așa ceva când avem doar o mică parte din populație (vaccinată – n.r.), chiar dacă suntem prin țările avansate din UE care au o campanie de vaccinare de succes.

Să avansăm cu campania de vaccinare și discutăm apoi”, a precizat premierul.

Claudiu Năsui: Încercăm să accelerăm cât mai mult procesul

Declarația vine după ce ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunțat că lucrează deja la acorduri bilaterale cu mai multe țări, pentru ca cetățenii vaccinați să poată călători fără anumite restricții, printre acestea numărându-se Grecia și Israel.

Reporter: Certificatele de vaccinare sunt dezbătute în UE, ce face țara noastră? Se va alinia acelor cerințe?

Claudiu Năsui: “Nu intră în zona Ministerului Economiei, însă ce ne dorim noi în industria turistică e să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate țările și să avem inclusiv acorduri bilaterale cu unele țări, probabil. Mă refer aici la Grecia, la Israel, țări care și-au arătat intenția aceasta”.

Reporter: Doar cu țările care vor sau este o chestiune unitară la UE?

Claudiu Năsui: “Lucrăm pe ambele căi, pentru chestiunea la nivel UE, lucrurile acestea sunt conduse de MAE, pentru lucrurile care privesc acorduri bilaterale suntem și noi implicați și încercăm să accelerăm cât mai mult procesul, tocmai ca românii, vara aceasta, să poată să meargă și în alte țări.”