Florin Cîțu e total incoerent. Pe de-o parte spune că s-a angajat să înjumătățească pensiile printr-o reformă radicală menită să dea sustenabilitate sistemului de pensii, reformă declarată și făcută tocmai ca UE să-i dea bani în contul PNRR iar, pe de alta, spune în parlament că o să crescă pensiile. Cum? Parcă și salariile erau înghețate de guvernul câțuit iar europarlamentarii români implorați tot de guvern ca să nu cumva să voteze salariul minim unic european că e bai. Omul ăsta vorbește aiurea?

Florin Cîțu e total incoerent cu sistemul de pensii

Reforma pensiilor, în PNRR

Întrebat care e garanția că dacă se schimbă Puterea, nu va exista o majorare de 40%, Florin Cîțu a răspuns: „garanția este că am pus aceste reforme în PNRR, pentru un sistem de pensii sustenabil, fără creșteri ad-hoc. Dacă vine o putere politică care va crește pensiile ad-hoc și va arunca țara în aer, nu va mai putea să ia banii din PNRR, e foarte simplu.

Vreau să văd acea putere politică care vine și spune că nu mai vreau să iau cele 30 de miliarde de la UE pentru investiții în spitale, în școli, pentru că am eu un proiect politic, vreau să arunc țara în aer.”

Cîțu: Nu vom naționaliza pilonul doi de pensii

Întrebat dacă i-a cerut Comisia Europeană acest lucru, Florin Cîţu a arătat că din partea Comisiei Europene s-a arătat preocupare faţă de sustenabilitatea sistemului de pensii din România, însă nu acesta este motivul cu privire la poziţionarea privind pilonul doi, ci pentru că este vorba de o opţiune a coaliţiei de guvernare.

„Nu. Nu pentru că cere cineva aşa ceva. Pentru că în asta cred şi în asta credem noi, toată coaliţia de guvernare. Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată”, a precizat premierul Florin Cîţu.

El s-a referit la perioada anterioară a guvernării PSD, când s-a dat ordonanţa 14 care viza şi pilonul doi de pensii.

Întrebat dacă le recomandă oamenilor să îşi facă pensii private, premierul a spus că sunt deja pensii private şi sunt şi oportunităţi pentru pensiile facultative, iar el le recomandă oamenilor să îşi facă şi astfel de pensii pentru că fiecare cetăţean îşi administrează mult mai bine banii decât o poate face statul.

„Au deja pensii private. Dacă vor să investească mai mult, bineînţeles sunt oportunităţi. Dar există o strategie în legea pensiilor, ne vom uita la ea, dacă va creşte sau nu contributivitatea din ceea ce avem”, a afirmat Cîţu