Florin Cîțu, prima reacție după proteste: Sunt pregătit să ascult și opinia specialiștilor din PSD

Premierul Florin Cîțu a zis luni că este pregătit să asculte și opinia specialiștilor din PSD în privința măsurilor pentru combaterea răspândirii Covid-19 și a avut o reacție anemică pe tema protestelor de duminică noaptea.

„Românii pot să protesteze atât timp cât nu încalcă legislaţia în vigoare. (…) Dreptul de a avea o opinie în România rămâne, avem opinii diferite. Pentru mine, foarte important este să continue campania de vaccinare, este foarte important să găsim cele mai bune măsuri pentru a-i ajuta pe români. Spitalele sunt foarte aglomerate, de aceea luăm aceste măsuri. (…) Oamenii trebuie să respecte legea. Toţi trebuie să respectăm legea. (…) Eu îi înţeleg pe români că, după un an de zile, au obosit. Toţi am obosit. Ne luptăm cu pandemia de un an de zile şi am făcut toate eforturile. Am comandat doze de vaccin mai multe decât am avea nevoie pentru a ne asigura că, dacă este nevoie, şi anul viitor vom avea acest vaccin, dacă nu este nevoie vom putea să exportăm, pentru că trebuie să ajutăm şi populaţia din jurul României, nu este de ajuns doar să vaccinăm cetăţenii României dacă vrem să scăpăm de pandemie. Vom face toate eforturile şi sunt gata să stăm la masă cu oricine vine cu soluţii pentru a-i ajuta pe români în această perioadă dificilă”, a spus Cîţu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, la care participă şi şeful DSU, Raed Arafat.

Florin Cîțu a precizat că PSD vine cu mesaje „puţin confuze”, dar este pregătit să asculte şi opinia specialiştilor din acest partid: „Am văzut în spaţiul public şi în special la cei de la PSD, la Opoziţia politică, mesaje puţin confuze. Pe de-o parte, acum câteva luni de zile ne spuneau că suntem prea relaxaţi şi că România este singura ţară din UE relaxată, acum vin şi ne spun că impunem restricţii. Eu sunt pregătit să ascult şi opinia specialiştilor din PSD. Specialiştii nu au culoare politică. Lupta pentru sănătatea românilor nu are culoare politică. Decât să dăm mesaje confuze şi politice în această perioadă, este momentul să stăm toţi la masă, specialiştii, şi să vedem care sunt cele mai bune măsuri pentru români, pentru sănătatea românilor”.

Reacția PSD

Liderul PSD spune că propunerea premierului Florin Cîțu de a-i asculta și pe specialiștii PSD în privința măsurilor pentru combaterea răspândirii Covid-19, nu este seioasă.

„Acum, în al 12-lea ceas, premierul Cîțu vine cu mâna-ntinsă să cerșească ajutor. Abia acum, după un an de zile. Abia acum recunoaște oficial că nu a fost în stare să facă nimic. Acum, când le e frică de furia oamenilor s-au gândit să ceară ajutor. Aceasta, din punctul nostru de vedere, nu este o propunere serioasă. De un an social-democrații le-au propus în mod repetat să ne întâlnim să discutăm despre pandemie, despre buget și despre PNRR, să găsim cele mai bune soluții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta spune că reprezentanții coaliției au refuzat discuțiile de fiecare dată.

„Au refuzat de fiecare dată să aibă aceste discuții cu PSD. Acum, când românii s-au săturat de prostia și minciuna lor și au ieșit în stradă, dl. Cîțu, dl. Iohannis, dl. Orban și Barna au găsit de cuviință să cheme PSD la masa discuțiilor. Guvernul trebuie să stea în casă. Românii trebuie să stea afară, românii trebuie să meargă la serviciu, să-și ducă copiii la școală, să-și vadă de treaba lor. E clar că restricțiile luate de actualul guvern au dus mai mult haos decât responsabilitate din partea cetățenilor. Nu se poate continua așa”, a conchis liderul social-democrat.

Sute de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, în marile orașe ale țării față de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei. În Capitală, protestul s-a terminat în jurul orei 4.00. S-a scandat „Jos masca”, Jos restricțiile”.