Florin Cîţu
Actualitate, Featured

Florin Cîţu cere măsuri urgente în ziua cu record de morţi din cauza COVID-19. „Este inadmisibil! Arată că nu a fost pregătit valul patru”

Premierul interimar Florin Cîţu a făcut declaraţii, vineri, la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) de la Ciolpani şi a făcut publice detalii din ancheta privind modul în care Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de pregătire pentru valul patru al pandemiei.

Florin Cîţu a făcut precizări în condiţiile în care vineri au fost raportate aproape 14.000 de noi infectări COVID-19 şi 385 de decese în 24 de ore. La ATI sunt 1.561 de pacienţi, dintre care 23 sunt minori.

Raed Arafat şi Florin Cîţu, întâlnire de urgenţă în ziua cu record de morţi din cauza COVID-19

Florin Cîţu: „Am vrut să intervin azi pentru că voiam să văd cum au fost puse în aplicare măsurile luate recent şi dacă vedem deja efecte.

Aş vrea să vorbim despre mecanismul european pentru situaţii de urgenţă şi aş vrea ca la final Raed Arafat să ne spună ce se întâmplă cu medicamente.

Aş vrea ca Ministerul Sănătăţii să îmi spună, pentru că suntem în ancheta pentru valul patru, cum a fost pregătit şi tot referitor la medicamente.

Referitor la medicamente, se pare că a fost o licitaţie care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie şi până acum o săptămână această licitaţie a fost tergiversată. Dintr-odată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

Aş vrea să ştiu să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat această achiziţie pentru aceste medicament atâtea luni de zile. Din aprilie şi până acum câteva luni, până când licitaţia a fost finalizată. E foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate public”

Florin Cîţu, apel către DSU. „Trebuie să vedem clar stocul de medicamente”
„E un moment important. Trebuie să vedem clar stocul de medicamente, cine şi care are nevoie. Trebuie să ne mobilizăm. Nu vreau să avem situaţii în care să stăm din aprilie în septembrie cu licitaţii şi acum să căutăm peste tot acest medicament”, a spus premierul.

Florin Cîtu, detalii din ancheta referitoare la pregătirea valului patru

„Tot din ancheta referitoare la pregătirea valului patru mai am o informaţie. Trebuie prezentată public şi responsabilii trebuie să plătească pentru acest lucru.

Au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. MS avea un stoc de 40 de bucăţi primite prin donaţie la sfârşitul lunii decembrie 2020 din partea Germaniei. Totuşi, MS nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecţioase care tratează pacienţi COVID-19.

Au fost solicitări. Aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns. Aş vrea să ştiu exact ce s-a întâmplat. Cine n-a răspuns ar trebui să răspundă chiar cu funcţia”, a afirmat premierul.

Florin Cîţu, despre sistarea operaţiilor care nu sunt urgenţe
„Pentru reprezentanţii MS, trebuie să comunicăm spitalele care sunt cu sistarea internărilor şi intervenţiilor care nu sunt urgente. Trebuie explicat mai bine public ce se întâmplă pentru că noi nu vorbim neapărat să sistăm internări sau proceduri unde viaţa pacientului este în pericol. E vorba despre sistarea internărilor pentru pacienţii al căror tratament poate fi asigurat ambulatoriu sau la domiciliu.

Mai multă comunitare! Trebuie să le explicăm oamenilor ce se întâmplă cu această decizie”, a afirmat Cîţu.

Florin Cîţu, despre întârzierile ambulanţelor. „Este inadmisibil!”
„S-a ajuns în luna septembrie ca în anumite judeţe timpul de răspuns pentru urgenţe majore să fie de 5 sau 8 ore la ambulanţă. Pentru solicitări de testare COVID-19, sunt judeţe în care ambulanţa se prezintă la solicitant chiar cu 5 zile întârziere.
Nu se poate aşa ceva! Este inadmisibil! Vă rog să remediaţi această situaţie!

Nu aşa a fost pregătit sau asta arată că nu a fost pregătit valul patru când în iunie timpul de răspuns era mult mai mic chiar şi pentru testare. Se ajungea imediat”, a menţionat Florin Cîţu.

Sistemul sanitar din România este împins la limită, în aceste condiţiile în care aproape toate paturile din secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate, iar autorităţile sunt nevoite să recurgă la rezerva operațională.

Grupul de Comunicare Strategică a avertizat că aproape toate locurile în secţiile ATI pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate.

Autorităţile au anunţat că vineri, 8 octombrie, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

1.561 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări. La nivel national există în acest moment 1 pat ATI destinat COVID-19, în județul Timiș. În Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

blank