Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că în acest moment nu are sens o discuţie pe tema unui paşaport vaccinal, completată cu o măsură în plan intern privind o bonificaţie pentru cei care se imunizează, pentru că ar crea o discriminare până nu se dă tuturor românilor şansa să se vaccineze.

Florin Cîţu nu a respins total ideea, doar a precizat că în acest moment ar crea vulnerabilităţi din punct de vedere legal. Premierul a precizat că şi în acest moment există o adeverinţă prin care se poate dovedi că persoana a fost imunizată.

„Cei care se vaccinează au deja certificat de vaccinare. Este o adeverinţă care spune că te-ai vaccinat. Nu, şi vă spun de ce: creează o discriminare în societate. Până nu am dat şansa tuturor românilor să se vaccineze, nu are niciun sens să introducem un astfel de document şi asta este discuţia, ştiu, şi la nivel european.

Deci, din punctul nostru de vedere, să introducem astăzi un document până când nu am dat şansa tuturor românilor să se vaccineze ar crea discriminări, pentru că sunt oameni care ar spune: „Ok, eu vreau să mă vaccinez, dar nu am putut, pentru că nu au fost vaccinuri şi atunci nu înţeleg de ce altcineva care s-a vaccinat şi a fost într-o altă etapă şi voi aţi luat decizia să se vaccineze înainte ar trebui să aibă acest certificat de vaccinare”.

Deci, până nu luăm toate persoanele să se vaccineze, nici nu are sens să discutăm despre aşa ceva, mi se pare o discuţie care nu are sens în momentul ăsta”, a afirmat Florin Cîţu la B1 Tv, întrebat dacă vede fezabilă ideea certificatului/paşaportului vaccinal şi chiar o bonificaţie acordată celor care s-au imunizat.

Florin Cîţu, despre lipsa locurilor pe platforma de vaccinare: „Poate oamenii nu ştiu încă să folosească platforma”
Cîţu dă asigurări că oricine vrea să se vaccineze o poate face, deoarece platforma de programare este în continuare deschisă pentru toate categoriile de populaţie, iar numărul de doze primite este din ce în ce mai mare, astfeş că oricând se pot găsi locuri libere.

„Sunt locuri libere si in Bucuresti si in Timisoara, deci oamenii ar trebui sa mearga in continuare sa se vaccineze. Trebuie mai multa atentie si din partea noastra si din partea populatiei, sa foloseasca aceste locuri libere, chiar daca nu sunt chiar langa casa.

Noi am deschis cu personalul medical, apoi persoanele varstnice si cu boli cronice, apoi personalul din educatie, dar pana la urma este voluntara vaccinarea, asa ca, cine a vrut sa se vaccineze, s-a vaccinat. De-aia poate parea ca lucrurile nu au mers 100%. Locuri au fost de fiecare data, e ciudat ca sunt oameni care nu gasesc, dar eu m-am uitat aseara si erau locuri si la Bucuresti si la Timisoara. Poate oamenii inca nu stiu sa foloseasca cum trebuie platforma.”, a mai declarat Florin Cîţu.