Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, și-a delegat atribuțiile către Aurelian Bădulescu viceprimarul Capitalei şi presedintele ATOP, pe perioada 8-11 august 2019. Asta nu înseamnă ca primarul General nu se va ocupa pe timpul delegarii acestuia de problemele Capitalei. În decizia prin care Gabriela Firea îl lasă la conducere pe Aurelian Bădulescu este menționată și obligația viceprimarului „de a întreprinde orice alte măsuri legale de natură a asigura caracterul pașnic și civilizat al adunărilor publice”. În cazul în care și Aurelian Bădulescu va lipsi, responsabilitatea protestului din 10 august îi revine Directorului General de Poliție Locală, Daniel Mihai Răsica.

Subliniem că atribuțiile în cauză nu sunt delegate exclusiv pentru mitingul din data de 10 august, așa cum eronat s-a afirmat în spațiul public, ci pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor evenimentelor din Capitală.

Precizăm că în perioada menționată în București se desfășoare nu mai puțin de 17 evenimente sau adunări publice.

Într-un comunicat de presă, Primarul General informează că delegarea unor atribuții către viceprimarul Aurelian Bădulescu este doar una dintre componentele necesare bunei gestionări, la Primăria Capitalei, a celor 17 evenimente publice care urmează să aibă loc în intervalul 8- 11 august, în zone centrale din Capitală, printre care un marș și un miting de amploare în Piața Victoriei.

„Un consilier PNL ridicol și frustrat a lansat azi acuzația ca fug de răspundere, chiar în această perioadă, când în București sunt aprobate mai multe adunări publice. Dacă ar fi venit mai des pe la Primărie sau ar fi citit legea, ar fi aflat că dacă un primar își deleagă anumite atribuții, nu înseamnă că se derobează de responsabilitate. Îl anunț public pe acel consilier PNL incompetent și chiulangiu care a lipsit la o treime din ședințele Consiliului General și ale comisiilor de specialitate, că nu fug nici pe Marte și nici pe altă planetă. Sunt în țara, în București, și azi, și pe 10 august, lucrez deci și azi și mâine, împreună cu toată echipa care se ocupă de adunările publice, pentru a asigura tot ce ține de Primăriei Capitalei. Nu fug de răspundere, așa cum nu am făcut-o niciodată, și, spre deosebire de detractorul meu, nu mă ocup cu răspândirea de informații false. Ieri, spre exemplu, Viceprimarul Bădulescu a participat ca reprezentat al Primăriei Capitalei la o ședință, la Jandarmerie, de câteva ore. În acest timp, eu eram pe șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor de investiții realizate de Primăria Capitalei sau în grupuri de lucru. Spre deosebire de opoziția din CGMB care se face că muncește, obosind de atâta dat cu părerea, noi chiar muncim.”, transmite Garbiela Firea, după ce, consilierul PNL, Ciprian Ciucu a afirmat că primarul general „dă bir cu fugiții”.

De asemenea, în același comunicat, Gabriela Firea precizează că se va afla în București în intervalul 8-11.08.2019 și că va fi prezentă la Primăria Capitalei în toată această perioadă, exercitându-și atribuțiile.

Primarul mai spune că „atribuțiile în cauză nu sunt delegate exclusiv pentru mitingul din data de 10 august, așa cum eronat s-a afirmat în spațiul public, ci pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a tuturor evenimentelor din Capitală”.

Anul trecut, primarul a motivat că în ziua protestului se afla la Tallinn, într-o vizită oficială, pentru a discuta cu oficialii estonieni despre reformele administrative.

Primarul General, Gabriela Firea, a avut, o întâlnire cu Tomescu Tommy Joul cu o zi înainte de data mitingului.

Primarul General, Gabriela Firea, a avut, o întâlnire cu Tomescu Tommy Joul, reprezentantul Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România, asociație care organizează manifestația din 10 august, din Piața Victoriei.

La întâlnire au fost prezenți viceprimarul Aurelian Bădescu – reprezentantul Primarului General în Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice, Sorin Chiriță – administratorul public al Municipiului București, Daniel Rășică – șeful Poliției Locale din Capitală, directori și consilieri personali ai Primarului General.

Întâlnirea a avut ca scop stabilirea măsurilor necesare pentru ca manifestația să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți.

Astfel, întrucât în Capitală se anunță temperaturi ridicate, organizatorul a solicitat ca Primăria Capitalei să pună la dispoziție apă potabilă pentru participanți. Primarul General a aprobat această cerință, DGASMB urmând să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zona.

Manifestația în cauză a primit aprobare, de la Primăria Capitalei, pentru un număr de aproximativ 250.000 de persoane.

În perioada 8-11 august sunt aprobate, în București, în zone centrale, un număr de 17 evenimente și adunări publice.