Featured, Ultima Ora

Firea, pregătită să scoată artileria grea, în lupta pentru buget. Ea propune referendum local

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este gata să scoată artileria grea în lupta cu Liviu Dragnea pentru bugetul Bucureștiului. Ea face o propunere pe care legea i-o permite: referendum local. O singură problemă mai are primarul general al Capitalei: Consiliul General al Primăriei Municipiului București să aprobe această inițiativă.

”Poate vrea să facă modificări legislative, dar acestea sunt de lungă durată şi nu cred că domnia sa va mai prinde în funcţiile pe care le are aceste modificări dramatice legislative. În primul rând, ar trebui să modifice Constituţia. Îl invit să facă un referendum, aşa cum prevede legea, să modifice Constituţia, îl invit să declanşăm un referendum în București, să decidă bucureştenii cum trebuie cheltuiţi banii. Eu vă asigur că va avea foarte mari surprize”, a declarat Firea.

Potrivit art. 13, alineat 1 din Legea referendumului nr. 3/2000,‘populaţia poate fi consultată prin referendum cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate’. Cei care propun anumite probleme ca fiind de ‘interes local deosebit’ sunt primarul, preşedintele consiliului judeţean sau a o treime din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. Propunerile de probleme de interes deosebit sunt supuse aprobării consiliilor locale sau judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) (art. 14, alineat (1) din Legea referendumului nr. 3/2000).Modalitatea prin care consiliile locale, judeţene sau CGMB decid acest lucru este adoptarea sau respingerea prin vot, printr-o hotărâre, a problemei propuse.Cetăţenii sunt chemaţi sa se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective. Pentru ca referendumul să fie valabil trebuie să se prezinte la urne cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
 
 
 
 
 
blank