Actualitate, Featured

Firea ii raspunde lui Dragnea: Nu ma dau batuta! Eu lupt sa salvam partidul!

Cu doar o seară înainte de mare socoteală care se va face în ședința Comitetului Executiv Național al PSD (CExN al PSD), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care încă deține și funcțiile de vicepreședinte național al PSD, președinte ales al PSD Ilfov și președinte interimar al PSD București, i se adresează direct președintelui PSD și îl provoacă la ”discuti”. Îi transmite prin intermediul unui scurt interviu acordat STIRIPESURSE.RO că membrii de la baza partidului nu îl doresc și că deși deține acum controlul total al CEx-ului nu îi va putea închide gura orice sancțiune se va dicta mâine în cazu ei. De asemenea se declară pregătită pentru orice sancțiune:

Reporter: Doamna Primar, mâine începe o săptămână grea pentru dumneavoastră, aveți CEX, și după toate informațiile din spațiul public, conducerea partidului vă va cere socoteală pentru declarațiile din ultima vreme. Ce credeți că se va întâmpla mâine? Un nou război?

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Mă voi duce la CEX și voi spune lucrurilor pe nume. Tot ce am afirmat până acum în ședințele de partid, dar și în spațiul public, sunt lucruri adevărate. Cu toții avem de suferit, în ultima perioadă, din cauza unui om care vrea să monopolizeze toată puterea, pentru a-și rezolva problemele lui.

În țară lucrurile nu merg bine, nu suntem în stare să absorbim fondurile europene, sunt blocate proiecte. Ne lăudăm că avem creștere economică, dar oamenii nu simt o îmbunătățire reală în viața de zi cu zi. În Capitală, bucureștenii au de suferit pentru că domnul Dragnea vrea să demonstreze că are toată puterea și blochează primarul general, doar pentru că acesta are altă viziune. S-a intrat pe o pantă periculoasă și suntem ca o mașină care se îndreaptă cu 100 de km la oră într-un zid. Sunt lucruri pe care le simt toți militanții partidului atunci când ies în stradă și stau de vorbă cu oamenii. Nu sunt povești.

Cred că este momentul să fim lucizi și raționali. Suntem în al 12-lea ceas. De aceea, sper ca și alți colegi din CEX să aibă curajul să spună cu adevărat ce gândesc. Trebuie făcută o analiză clară în interior. Nu mai trebuie să băgăm capul în nisip și să ne ascundem. Cel puțin eu nu am să fac acest lucru.

Reporter: Dar au fost multe ședințe cu scântei la PSD și domnul Dragnea a reușit să rămână în picioare, s-a revalidat. Am văzut că acum a trecut la eliminarea adversarilor, la excluderi. Nu credeți că ar putea acum să ceară o sancțiune și în cazul dumneavoastră?

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Domnul Dragnea, dacă ar vrea să vadă ce gândesc cu adevărat membrii PSD, ar veni și ar cere un vot mult mai larg. Sunt sigură că dacă ar utiliza din nou formula de acum câțiva ani, atunci când a fost ales președinte, alegeri la care să voteze toți membrii PSD, ar avea o surpriză. Membrii simpli, militanții care duc greul campaniilor, i-ar da un vot de blam. Există o stare de nemulțumire generalizată, după atâtea greșeli făcute de când suntem la guvernare.

Dragnea s-a rupt total de baza partidului și, împreună cu câțiva colegi din CEX, au confiscat partidul.

În acest moment, are o majoritate în CEX și știu prea bine că poate lua orice măsură. Fie să mă suspende din funcția de Președinte al organizației de București, fie să mă excludă. Eu mă simt datoare, însă, să spun adevărul. PSD scade pe zi ce trece în sondaje. Pierdem încrederea oamenilor și este o singură cauză: gestionarea guvernării și a partidului doar de către un singur om, care are un singur obiectiv, să se salveze pe el.

Reporter: Dacă veți fi înlăturată din funcția de Președinte al Organizației de București ce veți face?

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: Mergem mai departe. Poate să îmi ia funcția, dar nu mă poate face să tac. O să atrag atenția și o să penalizez toate greșelile. Nu mă dau bătută. Îi spun domnului Dragnea că nu mă poate bloca.

Indiferent câte piedici îmi va pune și la București, în gestionarea orașului, tot voi reuși să îmi duc proiectele la capăt.

Reporter: Veți mai candida la șefia PSD București, în cazul în care vă va exclude și organiza alegeri?

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: O să mă gândesc. Dacă vor fi alegeri corecte, alegeri libere cu toți membrii PSD din Capitală, atunci da. Dacă însă domnul Dragnea va încerca să facă o ”alba- neagra” cum făcea în organizația din Teleorman, cu alegeri regizate, atunci prefer să rămân un membru simplu.

Eu sper, însă, ca și colegii să înțeleagă. Aici nu este o luptă Firea – Dragnea. Nu este o luptă pentru putere. Eu mă lupt ca să salvăm partidul, să facem un PSD modern și care să fie apreciat în PES, să fie apreciat de români. Trebuie să ne apropiem din nou de agenda oamenilor, de problemele lor. Un partid de câteva sute de mii de membri nu poate avea ca obiectiv doar agenda președintelui Liviu Dragnea.
Președintele PSD Sector 1, primarul Daniel Tudorache, a declarat duminică, la un post de televiziune, că primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu va fi „sub nicio formă” exclusă din partid și a adăugat că rămâne de văzut dacă în ședința de luni a CExN îi va fi retras sprijinul politic, transmite Mediafax.

Întrebat ce efect ar avea dacă Gabrielei Firea i se va retrage sprijinul politic, în ședința CExN al PSD de luni, președintele PSD Sector 1, Daniel Tudorache a răspuns duminică, la Digi 24: „Așteptăm să vină ziua de mâine, ziua CEx, să vedem dacă va fi votată. Vă dați seama, este o chestie inedită, un coleg de-al nostru, un primar, să i se ridice sprijinul politic. Vom vedea, deci nu putem anticipa ce se întâmplă mâine la CEx”.

Acesta a adăugat că Firea nu va fi exclusă și că retragerea sprijinului politic ar însemna pierderea șefiei interimare a PSD București.

„Nu ar mai fi președinte la organizația de Bucureșt și atât. Ar fi asociată în continuare (cu PSD – n.r.) pentru că nu va fi exclusă din partid, sub nicio formă”, a menționat Tudorache.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică seara, la un post de televiziune, că nu știe dacă va fi sancționată în ședința CExN al PSD de luni, dar că o eventuală pierdere a funcțiilor în partid nu o va afecta politic, ci doar uman.

„Dacă mi se vor lua funcțiile politice nu voi fi cu nimic afectată. Prezența mea în BPN și CEx nu au adus nimic bun bucureștenilor. Tot ce am făcut și nu am făcut în doi ani ca primar general, sunt primul critic al meu, nu spun că am făcut de nota 10, dar tot ce s-a făcut a fost prin munca echipei mele, cu niciun alt sprijin, din păcate. La ce rost să ai aceste funcții politice, doar ca să te împăunezi cu ele? (…) Nu spun că nu mă afectează la nivel uman, vă dați seama că sunt totuși colegii mei, sunt de aproape 7 ani în PSD, mult, puțin, este totuși o perioadă”, a declarat Gabriela Firea, duminică seară, la Digi 24.

Ea a adăugat că nu vrea să fie exclusă din partid.

Firea este vicepreședinte național PSD, lider interimar al organizației de București și președintele filialei județene din Ilfov.

Comitetul Executiv Național al PSD se reunește luni, la Parlament, de la ora 11.00.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că la ședința CExN ar trebui să fie luată o măsură „cât mai drastică”, și anume excluderea din formațiune sau retragerea sprijinului politic pentru primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Referitor la acest subiect, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a afirmat vineri, pentru MEDIAFAX, că este „obligatoriu” ca formațiunea să tranșeze cazul primarului general al Capitalei, care prin declarațiile sale „afectează întregul partid”.

Și liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, că speră să nu continue „cursa excluderilor” la ședința CExN de luni, dar depinde și de ce își dorește Gabriela Firea, el menționând că s-ar putea ca primarul Capitalei să vrea să-și piardă calitatea de membru de partid.

Pe de altă parte, Gabriela Firea a spus vineri că își așteaptă „sentința” la Comitetul Executiv Național al PSD și că nu vor fi surprize în privința situației sale, întrucât știe că „se dorește” să fie înlăturată de la conducerea PSD București și Ilfov pentru că cei care sunt în dezacord cu liderul PSD sunt „decapitați”.