Finlanda
International

Finlanda va deveni oficial membră NATO, marți. Stoltenberg: Este o săptămână istorică

Finlanda va deveni marţi cel de-al 31-lea stat membru al NATO şi steagul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei, a anunţat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

„Este o săptămână istorică. Mâine (marţi – n.r.) vom primi Finlanda în NATO, care va deveni cel de-al 31 membru al NATO. Vom ridica steagul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO”, a declarat Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe ai organizaţiei de marţi şi miercuri.

El a precizat că arborarea steagului Finlandei la sediul NATO din Bruxelles va avea loc marţi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la ora 15.00, potrivit Agerpres.

„Toţi suntem de acord că aderarea Suediei trebuie să aibă loc rapid”, a spus Stoltenberg, referindu-se la cealaltă ţară nordică care a făcut cerere de aderare, dar aceasta nu a fost ratificată de două state membre, Turcia şi Ungaria.

„Finlanda va deveni membră a alianței de apărare NATO marți, 4 aprilie 2023”, a anunțat și președintele finlandez Sauli Niinistö, care va călători la Bruxelles și va participa la ceremonia oficială de aderare organizată la sediul Alianței.

Finlanda aderă la NATO după ce vineri, 31 aprilie, Parlamentul Turciei a ratificat în unanimitate intrarea țării nordice în Alianța Nord-Atlantică.

blank