Finlanda
International

Finlanda se pregătește de război cu Rusia și își consolidează cooperarea militară cu SUA

Finlanda a semnat luni un acord pentru a-şi consolida cooperarea militară cu Statele Unite, la o zi după un avertisment al lui Vladimir Putin care anunţa o întărire militară rusă ca răspuns la intrarea ţării scandinave în NATO.

Acordul, care oficializează legături mai strânse între Washington şi Helsinki, a fost salutat de ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, drept „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”.

Finlanda se pregătește de război cu Rusia și își consolidează cooperarea militară cu SUA.

„Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea din Finlanda”, a adăugat Antti Hakkanen. „Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a mai declarat el în cursul semnării acordului în capitala americană alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Finlanda, care a respins o invazie sovietică în iarna anilor 1939-1940, a evitat timp de decenii să se alăture NATO de teamă să nu-şi supere gigantul vecin. Dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, iar ofensiva rusă din Ucraina a determinat Finlanda, îngrijorată de securitatea sa, să se alăture NATO în aprilie 2023.

Duminică, Vladimir Putin a acuzat Occidentul că „a antrenat Finlanda în NATO” şi a afirmat că această aderare va crea „probleme” acolo unde „nu erau”.

Preşedintele rus a anunţat, de asemenea, crearea unui district militar rus în apropierea Finlandei, în timp ce cele două ţări au o frontieră comună de 1.340 de kilometri.

Secretarul de stat american a spus că Finlanda „ştie aproape mai bine decât oricine care este miza pentru Ucraina”.

„În 1939, finlandezii s-au confruntat şi cu o invazie rusă şi au dovedit că o naţiune liberă poate pune o rezistenţă incredibil de puternică”, a declarat Antony Blinken.

„Istoria voastră ne reaminteşte şi de ce este atât de important ca toţi să continuăm să sprijinim Ucraina”, a adăugat el.

Antony Blinken şi ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, şi-au reînnoit sprijinul pentru intrarea în NATO a Suediei, care şi-a lansat candidatura împreună cu Finlanda, dar al cărei proces de aderare este pentru moment întârziat de Turcia.

blank