Economic, Stiri

Finanţele vor să schimbe tipul de impozitare privind taxa pe stâlp

11

Manolescu: Există deja discuţii pe această temă, dar nu s-a luat o decizie finală. Dorim să facem o analiză
Oficialul a precizat că foarte mulţi agenţi din zona energetică s-au plâns că au mari probleme din cauza sumelor imense pe care trebuie să le verse la stat
Până luni, ministerul a încasat peste 1 miliard de lei din această taxă. A doua tranşă se va plăti în septembrie

Controversata taxă pe stâlp a adus deja Ministerului Finanţelor suma de peste 1 miliard de lei, oficialii aşteptându-se ca suma să crească mult peste estimările iniţiale având în vedere că a doua tranşă din taxa pe stâlp se va plăti în luna septembrie.
Deşi încântaţi de faptul că s-a colectat dublu faţă de estimările cuprinse în buget, oficiali ai Ministerului Finanţelor iau în calcul modificarea tipului de impozitare privind taxa pe stâlp, având în vedere că mulţi agenţi economici, în special din domeniul energetic se plâng de sumele uriaşe pe care trebuie să le verse la stat.
„Ieri (luni – n. red.) aveam un miliard de lei din taxă, dar suma e în curs de actualizare. Astăzi sigur suma este mai mare. Este dublu faţă de sumele din buget. (…) Acel miliard de lei este suma declarată până acum, dar să vedem efectiv cât se plăteşte, pentru că mai avem de încasat o tranşă în septembrie”, a mai spus, citat de Mediafax, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

Oficialul MFP a precizat că există discuţii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de această taxare, precum cel energetic, însă nu s-a luat o decizie finală.
„Există mai multe discuţii, am avut solicitări din partea celor vizaţi de taxa pe construcţii speciale. Nu s-a luat o decizie finală, aşteptăm să vedem care sunt sumele totale declarate şi care sunt cele mai împovărate domenii. Dorim să facem o analiză, în zona energetică sunt foarte multe probleme şi mulţi agenţi economici s-au plâns că sumele sunt foarte mari”, a arătat secretarul de stat.

MFP a făcut mai multe scenarii

Potrivit lui Manolescu, Finanţele au realizat diverse scenarii, însă nu au ajuns la o decizie, întrucât o exceptare pentru domeniile împovărate ar putea genera solicitări de exceptări şi în alte zone, „odată deschisă o cale a exceptărilor s-ar putea să fie ulterior argumente şi din alte zone pentru a introduce anumite categorii de excepţii”.
„O altă măsură solicitată a fost schimbarea bazei de calcul, ceea ce ar corecta anumite diferenţe care au apărut între diverşi agenţi economici. (…) A fost sesizat faptul că o aplicare a acestei taxe la valoarea contabilă brută generează discrepanţe între diverşi agenţi economici care în politica contabilă şi-au ales o metodă sau alta de evaluare şi de reflectare a valorii în contabilitate. Solicitarea a fost aplicarea la valoarea fiscală netă, analizăm variantele”, a punctat Manolescu.
Recent, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de 1 mld. lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 mil. lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.
Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, de 1,5% din valoarea construcţiei, a fost introdus la începutul acestui an, iar normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Taxe mult prea mari, greu de suportat de companii

Producătorii de energie electrică s-au plâns în numeroase rânduri de faptul că această taxă îi împovărează mult prea mult, blocând investiţiile în unele cazuri. La începutul acestui an, apariţia „taxei pe stâlp” şi „numeroasele modificări legislative” au dus la „îngheţarea” investiţiilor de 100 milioane euro în cel mai mare parc fotovoltaic din România, situat lângă Sebiş, unde un dezvoltator spaniol anunţase un parc pe 200 hectare, fiind montate panouri doar pe 44 de hectare.
Ieri, directorul companiei CEZ România, Adrian Borotea, a declarat la un eveniment de specialitate că pentru impozitul pe clădiri speciale compania va plăti în acest an 70 – 80 mil. lei, „cam prea mult”, pentru că România are „prea multe taxe şi impozite, care cresc prea des”.
Anterior, Complexul Energetic Oltenia anunţase că trebuie să plătească până la 25 mai prima tranşă a impozitului pe construcţii speciale de 1,5 %, taxa pe stâlp ridicându-se la 32 de milioane de lei.

blank