Finala campionatului de fotbal din Afganistan s-a desfășurat sub ochii talibanilor acestea au preluat puterea după 20 de ani, iar efectele se simt rapid pe toate planurile, inclusiv cel sportiv. 

După ce inițial au retras echipa afgană de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, noii conducători au pus stăpânire și pe fotbal.
Finala campionatului de fotbal
Finala campionatului de fotbal din Afganistan s-a desfășurat sub ochii talibanilor
Vineri, la Kabul, a avut loc finala campionatului de fotbal din Afganistan, disputată de Shaheen Asmayee și Simorgh Alborz. Partida s-a desfășurat în condiții speciale, talibanii fiind prezenți în număr mare la stadion.

Aceștia au asistat la partidă de pe margine, însă au venit înarmați, fotbaliștii temându-se pentru viața lor tot timpul meciului. La pauză, cei prezenți au fost constrânși să se ridice pentru rugăciune, care a avut loc chiar pe gazon.

În cele din urmă, finala campionatului afgan a fost câștigată de Shaheen Asmayee cu 1-0, fără evenimente violente din partea talibanilor.

O sportivă afgană a lansat un mesaj disperat pe internet
Zakia Kudadadi ar fi trebuit să își reprezinte țara la taekwondo, ocazie cu care ar fi devenit prima reprezentantă paralimpică din istoria Afganistanului.

În aceeași zi în care a aflat vestea, sportiva a publicat un mesaj disperat pe internet, în care mărturisea faptul că se simte prizonieră în propria casă, deoarece nu poate ieși în siguranță. Mai mult, atleta și-a manifestat încă o dată dorința de a participa la ediția din Japonia, ce va avea loc în perioada 24 august – 5 septembrie.

“Eu, ca reprezentant feminin al Comitetului Național Paralimpic Afgan, cu toate greutățile prin care am trecut, sunt momentan prizonieră în propria casă. Nu pot nici măcar să ies afară cu încredere și siguranță pentru a-mi cumpăra câteva lucruri de care am nevoie la antrenamente. Familia mea locuiește într-un oraș capturat în întregime de către talibani.

Momentan, stau cu câțiva membri ai familiei mele în Kabul, care nu au suficientă mâncare pentru a-și hrăni proprii copii, iar eu sunt o povară în plus pentru ei. Vă rog să mă ajutați. Intenția mea este să particip la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Vă rog să mă luați de mână și să îmi acordați ajutor”, a spus sportiva prin intermediul unui videoclip.