Featured, Ultima Ora

Filosoful francez Thierry a primit cheia orasului Bucuresti

Gabriela Firea,intrun cadru festiv ia oferit cheia orasului Bucucuresti economistului si filosofului francez Thierry de Montbrial, in semn de pretuire pentru contribuţia adusa in sprijinirea relaţiilor romano-franceze. Evenimentul a avut loc in cadrul unei ceremonii organizate la sediul PMB

Alaturi de Primarul General, la ceremonie au mai participat ambasadoarea Frantei la Bucuresti, E.S. Michèle Ramis, academicienii Maya Simionescu, Eugen Simion si Razvan Theodorescu precum si prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului National al Literaturii Romane.

Gabriela Firea, i-a acordat astazi, Cheia Orasului Bucuresti filosofului francez Thierry :

blank

Primarul General, Gabriela Firea: „Vă oferim, simbolic, cheia orașului București, în speranța că o veți folosi pentru a le deschide ușa Capitalei României tuturor prietenilor dumneavoastra din întreaga lume, pe care îi așteptăm oricând, cu drag.

blank blank

Ați afirmat într-un interviu că sunteți preocupat, chiar îngrijorat, de exodul creierelor românești, a capitalului uman de înalta valoare, către Europa Occidentală, sau chiar în teritorii mai îndepărtate. Suntem în egală măsură preocupați de acest lucru și ne străduim ca Bucureștiul să devină o atracție nu doar pentru românii de peste hotare, ci și pentru lumea academică de peste hotare, care are aici corespondenți valoroși. Ideile dumneavoastra în această direcție ar fi deosebit de valoroase pentru noi!”

blank

La randul sau, Thierry de Montbrial a declarat: „Va multumesc pentru aceasta distinctie deosebita, care inseamna foarte mult pentru mine. Voi pastra cu respect aceasta Cheie a Orasului care imi va aminti intotdeauna de prietenia profunda care ma leaga de tara dumneavoastra. M-am indragostit de Romania din 1990, iar pasiunea mea pentru aceasta tara depaseste interesul profesional, este o relatie de prietenie pura!

blank

Observ cu bucurie ca Bucurestiul a evoluat, s-au facut eforturi considerabile pentru punerea in valoare a monumentelor si consider ca este o directie de actiune importanta, pe care trebuie sa o continuati”.

In cadrul intalnirii, edilul sef al Capitalei si academicianul Thierry de Montbrial au discutat si despre aprofundarea relatiilor dintre Romania si Franta, dar si despre demersurile pe care Romania ar trebui sa le faca astfel incat sa devina mult mai vizibila pe harta politica a lumii:

„Romania este, din pacate, in acest moment, angrenata in dispute interne care afecteaza semnificativ imaginea tarii pe plan extern. Romania nu e prezenta pe plan mondial asa cum ar trebui si asa cum ar merita, mai ales ca in aceasta tara exista profesionisti de elita, tineri capabili si entuziasti care pot duce numele acestui stat cat mai departe. De asemenea, consider ca este esentiala o relatie de colaborare cat mai stransa intre Capitala Romaniei si Capitala Frantei, in cat mai multe paliere de interes, mai ales in domeniul de afaceri, cat si cultural si social”, a declarat Thierry de Montbrial.

Primarul General, Gabriela Firea, a subliniat ca promovarea tinerilor specialisti reprezinta o linie directoare a politicii administrative pe care o deruleaza:

„Este adevarat ca ne lipseste in acest moment un plan national de dezvoltare, care sa aiba ca linii directoare actiuni concrete, in folosul oamenilor. Imi iubesc tara, sunt un bun roman si imi doresc sa schimbam perceptii, sa ne mobilizam pentru a actiona in interesul cetatenilor, iar conflictele interne, sterile, sa fie lasate deoparte. Politica este benefica atunci cand e facuta in interesul oamenilor. Trebuie sa promovam calitatea in toate domeniile cheie, sa ne pastram valorile, iar meritocratia sa devina un principiu director de actiune, principiu pe care il aplic in fiecare zi in Primaria Capitalei”.

Ambasadoarea Frantei la Bucuresti, E.S. Michèle Ramis, a explicat ca in prezent Romania si Franta au in derulare un proiect comun, „Sezonul România-Franța 2019”: „Romania si Franta au relatii istorice de prietenie. In prezent, derulam un eveniment comun, la cel mai înalt nivel al celor două state, ‘Sezonul România-Franța 2019’, care coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului Primului Război Mondial. Prin acest ‘Sezon Romania – Franta 2019’ dorim sa actualizam imaginea și percepția celor două popoare unul față de celălalt si de a intări legăturile economice, științifice, culturale si de societate care unesc cele două țări. Pe parcursul celor șapte luni, programul va cuprinde peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții partenere din cele două țări”.

Primarul General, Gabriela Firea, a dat asigurari ca toate institutiile de cultura din subordinea Primariei Capitalei se vor implica in proiectul celor doua state, astfel incat cultura si patrimoniul Bucurestiul sa fie promovate la cel mai inalt nivel.

NOTA

Membru de onoare al Academiei Romane, Thierry de Montbrial este profesor la mai multe facultăţi, a condus Centrul de Analiză din Ministerul de Externe al Franţei, fiind totodata director-fondator al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale.

De asemenea, Thierry de Montbrial, una dintre marile personalităţi ale lumii intelectuale europene, este membru în comitetul director al Grupului Bilderberg, iar in Romania a mai primit Ordinul Naţional „Steaua României” în gradele de Ofiţer, Comandor şi Mare Ofiţer.

Membru în comitetul director al Grupului Bilderberg, el face parte şi din alte organizaţii importante, precum Conferinţa Atlanticului sau Comisia Trilaterală, dar şi din boardul unor publicaţii precum „Foreign Policy”.

Thierry de Montbrial a fost ales membru al Academiei Franceze de Etică și Științe Politice la data de 29 iunie 1992. În 2001 a fost președinte al acestei Academii și totodată al Institutului Francez. Este membru fondator al Académie des Technologies (2000).

De asemenea, este membru al Academiei Europaea (ales în martie 1993), al Academiei Regale din Belgia (ales în ianuarie 1996), al Academiei Regale Suedeze de Științe Inginerești (ales în 1999), al Academiei de Științe din Rusia (ales în mai 2003), al Academiei de Științe din Moldova (ales în ianuarie 2006), al Academiei de Științe din Bulgaria (ales în iulie 2006).

În anul 2010, a fost acceptat ca membru corespondent al Academiei Regale de Economie și Științe Financiare din Spania.

Este Membru de Onoare al Academiei Române (ales în decembrie 1999)

Thierry de Montbrial este Doctor Honoris Causa al Academiei Române pentru Studii Economice (A.S.E – 1996), al Academiei de Științe din Azerbaidjan (2002), al Universității din Brașov (2003), al Universității din Galatasaray, Turcia (2004), al Universității de Stat din Chișinău, Moldova (2005), al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale (MGIMO) din Moscova (2007), al Universității din București (2011), al Universității din Iași (2014) și al Universității din Sofia, Bulgaria (2017).

Distincții și titluri onorifice in Franta:

• Comandor al Legiunii de Onoare;

• Mare Ofițer al Ordinului Național de Merit;

• Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor (2016);

• Laureat al Marelui Premiu acordat de Societatea de Geografie pentru lucrările sale (2003).

8 atașamente

blank