International, Stiri

Fierbere mare în ziua alegerilor din Germania

Dacă Angela Merkel câştigă cel de-al treilea mandat va atinge un record european istoric

 bsuin_96872200

 Birourile de vot s-au deschis duminica, la ora 06.00 GMT (09.00 ora Romaniei), in Germania pentru alegerile legislative care ar urma sa o confirme pe Angela Merkel in functia de cancelar pentru alti patru ani.

Un numar de 61,8 milioane de germani sunt chemati la urne. Birourile de vot se vor inchide la ora 16.00 GMT (19.00 ora Romaniei), iar primele estimari ale rezultatelor vor fi difuzate incepand cu acel moment.

Cancelarul german Angela Merkel a votat duminică, alături de soțul său Joachim Sauer, într-un colegiu electoral situat la Universitatea Humboldt din centrul Berlinului.

Cum ar putea influenta viitorul Europei rezultatul alegerilor din Germania?

Potrivit ultimelor sondaje, conservatoarea Angela Merkel, aflată la conducerea Germaniei din 2005, este aproape sigură de un al treilea mandat, dar ea riscă să fie constrânsă să guverneze cu social-democraţii.

Ultimul sondaj, apărut duminică în săptămânalul Bild am Sonntag, creditează tabăra sa conservatoare (CDU/CSU) cu 39 la sută, iar partidul liberal FDP, partenerul său de coaliţie, cu doar 6 la sută, însumând astfel 45 la sută din intenţiile de vot, care nu le-ar asigura însă majoritatea.

Social-democraţii, cu 26 la sută, şi aliaţii lor tradiţionali Verzii, cu 9 la sută, nu au practic nicio speranţă de a forma o coaliţie. Scenariul cel mai probabil ar fi, în acest caz, o “mare coaliţie” între conservatori şi social-democraţi.

“Rar s-a întâmplat în istoria Republicii Federale Germane ca rezultatul alegerilor legislative să fie atât de deschis ca acum”, afirma sâmbătă cotidianului din Munchen Süddeutsche Zeitung, în timp ce Tagesspiegel din Berlin titra duminică: “totul depinde de alegerea vostră”.

“In timpul campaniei, Merkel a mers pe ideea mentinerii taxelor al actuala valoare, in conditiile in care criza nu s-a incheiat, in timp ce contracandidatul sau sustine majoraea taxelor, in special pentru ceri bogati.”

“Germania nu trebuie sa creasca taxele, intrucat o astfel de decizie ar putea afecta cresterea economica a tarii, in contextul crizei din zona euro, care nu s-a incheiat inca, declara cancelarul german Angela Merkel, saptamana trecuta.”