Economic, Stiri

Fiecare român a ajuns dator cu 3.000 de euro

Fiecare român a ajuns dator cu aproape 3.000 de euro, iar nivelul datoriei publice creşte de la o lună la alta. În doar trei ani, s-a ajuns la o datorie publică pe locuitor de 2.974 euro, de la 2.117 euro cât era la începutul anului 2010.

bani_euro_48636100

Datoria publică a României a crescut în perioada 1 ianuarie 2010-31 decembrie 2012 de la 194,45 miliarde lei la 240,84 miliarde lei, respectiv cu 46,39 miliarde lei (9 miliarde euro), fapt care pune presiune pe costurile suportate de generaţiile viitoare, potrivit unui raport al Curţii de Conturi a României.

Raportul a acoperit activitatea mai multor miniştri de Finanţe, respectiv Sebastian Vlădescu, Gheorghe Ialomiţianu, Florin Georgescu şi Bogdan Drăgoi. Majoritatea acestora deţin funcţii de răspundere în diferite structuri esenţiale ale statului, precum Preşedinţia României, Banca Naţională, Parlament.

Fiecare român a ajuns dator cu 3.000 de euro, scrie România Libera.

Creşterea datoriei publice necorelat cu majorările înregistrate de indicatori economici, precum PIB sau volumul exporturilor, pune în pericol stabilitatea financiară viitoare, arată raportul. „Ritmul de creştere al serviciului datoriei publice a fost superior atât creşterii al PIB, cât şi ritmului de creştere al cheltuielilor bugetului general consolidat, ceea ce poate conduce la îndatorarea excesivă a generaţiilor viitoare”, spune CCR.

“Auditul a constatat şi o evoluţie crescătoare a datoriei publice externe în raport cu exporturile de bunuri şi servicii. Aceasta a atins deja un vârf de 46,3% la nivelul anului 2012. Este de subliniat faptul că ritmul de creştere al datoriei publice externe devansează cu mult ritmul de creştere al exporturilor, ceea ce se va reflecta negativ asupra capacităţii de rambursare”, spune raportul. Statul a devenit din ce în ce mai dependent de finanţatorii internaţionali. În totalul datoriei publice guvernamentale a crescut ponderea obligaţiilor financiare ale statului datorate creditorilor de pe piaţa externă şi a scăzut ponderea obligaţiilor financiare ale statului datorate creditorilor de pe piaţa internă, afirmă controlorii CCR.

În cei trei ani menţionaţi s-a ajuns la o datorie publică pe locuitor de 2.974 euro, de la 2.117 euro cât era la începutul anului 2010. Aceasta reprezintă o majorare de 1,2 ori a datoriei publice pe locuitor.