Featured, Life

Femeile au zeci de motive să facă sex. Bărbaţii, doar unul

De nevoie, din pasiune, de plictiseală, de dor, din răzbunare – iată doar câteva dintre motivele pentru care ele fac dragoste. Ei se limitează la unul: pentru că asta vor.

S-a demonstrat ştiinţific că bărbaţii văd doar culorile principale, în timp ce femeile sunt capabile să vadă mii de nuanţe cu nume fistichii. La fel, bărbaţii îşi observă „adversarele“ pe „bucăţi“, analizându-le cu grijă, în timp ce femeile observă sexul opus ca un întreg, aşa cum a arătat un studiu recent al cercetătorilor americani.

Diferenţele merg însă mai departe. O alta, extrem de importantă şi influentă în viaţa fiecăruia dintre sexe, se referă la motivul pentru care se ajunge în aşternuturi. Astfel, potrivit publicaţiei „The Huffington Post“, femeile au colecţionat câteva motive importante pentru care fac sex. Noi le-am „testat“ cu ajutorul specialiştilor, dar şi al voluntarelor, care s-au arătat dispuse să comenteze inventarul de motive pentru care fac sex.

1. Sexul din motive… educaţionale. Întâlnit mai ales la începutul vieţii sexuale, când nu eşti foarte sigur de ceea ce îţi place, cum îţi place şi din partea cui îţi place. Este momentul experimentelor, de multe ori fără ca partenerul să ştie că este cobai. „La început, sexul e prost. Foarte prost. Mai ales dacă ai 16 ani. Aşa că am tot exersat, gândindu-mă că aşa îmi voi da seama mai repede ce vreau, cum vreau, visând că voi ajunge o maestră în ale sexului. Prietenul meu de atunci a fost fericit, dar eu m-am plictisit după vreo două-trei luni şi am aşteptat să mai cresc“, spune Maria (24 de ani), studentă la ASE, din Bucureşti.

2. „E mai comod cu el“.
Cam toate femeile au fost, la un moment dat, cu un „el“ care părea disponibil şi era drăguţ, fără să provoace însă fluturi în stomac. Poate fi vecinul de care te ciocneşti zi de zi şi cu care doar schimbi priviri cu subînţeles, prietenul unui prieten care stă la două blocuri distanţă şi cu care te-ai sărutat la balul bobocilor din liceu. De aici până la un telefon în miez de noapte, când n-ai somn, e doar un pas. Dar sexul are toate şansele să fie unul prost, aşa că ajungem la următorul capitol…

3. Sexul de-o noapte.
De plictiseală, singurătate, din veselie sau din orice alt motiv stupid, este posibil să te trezeşti în patul unui bărbat pe care nu doar că nu ştii cum îl cheamă, dar nici nu mai pare la fel de drăguţ ca în noaptea cu năbădăi. Chiar dacă partida nu a fost memorabilă, dar nici rea, sentimentul „la rece“ este că nu vei avea ce discuta cu el la cafeaua de dimineaţă, aşa că te vei furişa pe uşă cât mai repede. „Am avut o singură aventură de-o noapte şi m-am lecuit. Am ajuns acasă cu un tip pe care îl cunoscusem într-un club. Un clişeu prost, la fel ca şi momentul de după, când nu ştiam cum să scap de el. Morala: mai bine îţi faci de cap la el acasă, decât să nu ştii cum să faci să-l dai pe uşă afară mai repede“, povesteşte Irina (28 de ani), programator la o multinaţională cu sediul în Bucureşti. În plus, un studiu realizat de cercetătorii Universităţii Durham din Marea Britanie arată că 54% din femei sunt dezamăgite de aventurile de-o noapte, ajungând să le regrete de cele mai multe ori. Pe de altă parte însă, bărbaţii, în proporţie de 80%, sunt foarte încântaţi de sexul de acest fel, considerând că ajută şi la detensionare, mai ales când trec printr-o perioadă stresantă.

4. Sexul de beţie.
De multe ori, motivul este clasic: supărare sau prea multă fericire. E o combinaţie, am putea spune fatală, a motivelor de mai sus. Partea bună a lucrurilor: probabil că ai băut prea mult ca să-ţi pese sau să observi ceva, cum ar fi faptul că nu eşti epilată, că lenjeria nu este asortată, că are strungăreaţă şi tu urăşti asta sau că ţine o poză cu mama lui pe noptieră. „Aburii băuturii nu doar că duc la regrete a doua zi dimineaţă, ci reduc şi probabilitatea de a face sex protejat. În plus, încrederea pe care o simţi pe ringul de dans dispare atunci când vine vorba de contactul sexual. Alcoolul face ca erecţia şi lubrifierea să fie mult mai greu de obţinut“, avertizează sexologul american Jessica O’Reilley. Totuşi, în ciuda avertismentelor, combinaţia dintre sex şi alcool este echivalentă cu nirvana. Potrivit unui studiu publicat la începutul săptămânii trecute în revista „Time“, acestea sunt primele în topul lucrurilor care-i fac fericiţi atât pe bărbaţi, cât şi pe femei. „Criteriile pe care le-am luat în considerare au fost gradul de implicare, plăcerea rezultată şi sentimentul general de fericire. Deloc surprinzător, sexul se află pe primul loc la toate aceste categorii“, susţine Carsten Grimm, profesor de psihologie la Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, şi coordonatoarea cercetării.

5. Pentru că e prietenul cel mai bun.
Mai mult ca sigur că vei ajunge în punctul în care o relaţie platonică se va transforma într-una sexuală. De cele mai multe ori, este o idee proastă. Dacă sexul este minunat, fie veţi intra în zona gri a relaţiilor, fie veţi râde la amintirea experienţei. Dacă sexul este rău, probabil că nu vă veţi mai vorbi niciodată. „Eu şi Dan am fost colegi de clasă şi prieteni foarte buni 15 ani. La un moment dat, am decis să încercăm ceva, fără a discuta prea multe. De la primul sărut mi s-a părut anapoda, dar nu mai puteam da înapoi. Rezultatul: nu ne mai vorbim de atunci!“, povesteşte Ana (31 de ani), responsabil de relaţii publice la o firmă din Timişoara.

6. Pentru că vrei o relaţie.
Când îţi doreşti să faci acest tip de sex înseamnă că eşti foarte implicată emoţional, iar acest lucru te face să te simţi vulnerabilă şi foarte conştientă de corpul tău atunci când îţi scoţi hainele. „Când îţi doreşti ca sentimentele să-ţi fie întoarse, mai mult sau mai puţin conştient vrei să fii «bună» în pat, să fii perfectă, adică să arăţi bine şi să oferi totul partenerului. Riscul este că o eventuală respingere va face o persoană timidă şi cu puţină încredere în sine să se retragă în carapacea sa“, explică Alina Chifu, din Bucureşti, licenţiată în psihologie.

7. Sexul de împăcare.
Dacă eşti implicată într-o relaţie, şansele să vă certaţi sunt destul de mari. Unele discuţii ajung să aibă tente dramatice, mai ales că fiecare vârstă are perioadele sale de teatru absurd. De multe ori, toate lacrimile şi ţipetele se transformă cu uşurinţă într-o partidă de sex cel puţin memorabilă. Poate că nu va repara problemele, dar este un mod bun de a vă reaminti că măcar vă potriviţi la ceva. „Sexul de împăcare este fierbinte, înnebunitor, încărcat de toate emoţiile provocate de cearta pe care tocmai aţi avut-o. Fie că este pentru că v-aţi împăcat după o perioadă mai lungă de despărţire sau după doar câteva ore de supărare, sexul de împăcare are o anumită încărcătură electrică, pe care o simţim rareori în circumstanţe obişnuite“, explică Lora Somoza, expert în sexologie din SUA. Psihologii avertizează însă că, pentru o relaţie, nu este indicat ca emoţional să ajungi să crezi că totul se poate rezolva cu o partidă de sex, oricât de plăcută ar fi aceasta. În timp, singurătatea resimţită ulterior va fi mult mai intensă decât plăcerea carnală. În plus, în cazul unei despărţiri, lucrurile sunt mai complicate. Respingerea emoţională şi durerea unei relaţii destrămate activează anumite părţi din creier asociate cu durerea, angoasa şi dependenţa. „Este nevoie de un proces îndelungat pentru a reduce frecvenţa factorilor declanşatori, aşa că nu este indicat ca, atunci când rana este proaspătă, să te laşi pradă dorinţei de a te simţi mai bine pe moment, antrenându-ţi astfel creierul să asocieze sexul cu aceste stări“, spune Jessica O’Reilley.

8. Sexul de răzbunare.
Te-a înşelat, s-a cuplat cu o amică de-ale tale, te-a respins, te-a făcut să te simţi nepricepută sau prea puţin bună pentru el. Dar, la un moment dat, astrele se aliniază şi ajunge el la picioarele tale. „Primul meu iubit m-a respins pentru că nu aveam experienţă. Ne-am revăzut la întâlnirea de zece ani de la terminarea liceului şi i-am arătat ce ştiu acum. A fost foarte satisfăcut, aşa că m-a sunat în neştire în zilele ce au urmat. I-am explicat însă că nu mă interesează ca bărbat şi că doar am vrut să mă simt bine o oră. A fost şocat, iar eu răzbunată“, spune cu satisfacţie Ana (30 de ani), funcţionar bancar în Iaşi.

9. Sexul ca dependenţă.
Alura de băiat rău este fascinantă şi pentru cea mai pudică femeie, aşa că, de multe ori, te trezeşti prinsă într-un cerc vicios. Deşi vă daţi seama şi tu, şi toţi prietenii tăi că este cel mai rău lucru pentru tine, faci ce faci şi sfârşeşti din nou în pat cu el. Pe moment, experienţa este fantastică, însă regretele de după îţi afectează stima de sine, aşa că ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a-i răspunde data viitoare la telefon.

10. Sexul din recunoştinţă sau ca monedă de schimb.
Uneori chiar ai nevoie de ajutor să muţi mobila prin casă, să cumperi alta nouă sau pur şi simplu să faci aprovizionarea pentru Sărbători. Alteori, eşti recunoscătoare că ţi-a luat tableta mult visată sau perechea aceea scumpă de pantofi la care tânjeai din vară. În oricare dintre aceste situaţii, o partidă de sex aşa cum îi place lui pare să fie suficientă pentru ca ambele părţi să fie satisfăcute. „Soţul meu ştie că orice goană după cumpărături în mall este precedată şi urmată de sex. Şi nu orice fel de sex, ci acel sex în care el este personajul principal şi nu contează foarte mult dacă şi eu sunt la fel de satisfăcută. Aşa l-am convins să stea o zi întreagă la un magazin de mobilă, să scoată cardul din buzunar de câte ori am dorit, să meargă cu mine să cumpărăm cadouri pentru toată familia… E corect? Nu ştiu, dar cert e că funcţionează“, spune Mihaela (31 de ani), din Bucureşti, profesoară.

11. Sexul pentru că e palpitant.
În fân. Într-o toaletă. Pe holul unui hotel. În patul părinţilor. Într-un bar. În parc. Pe o alee. În maşină. Posibilităţile sunt nelimitate şi toată lumea, chiar şi o femeie rezervată în viaţa de zi cu zi, are nevoie de puţină adrenalină în viaţă.

12. Sexul pentru că el e alesul.
Nu este uşor să găseşti perechea perfectă, însă, atunci când se întâmplă, apar artificiile. Şi atunci pierzi şirul partidelor de sex, nu le mai numeri pentru că nu contabilizează nimeni, ci pur şi simplu te bucuri de orgasm după orgasm. Un scenariu ca acesta poate fi privit cu neîncredere de sceptici, dar există cupluri în care el este realitate. „Eu şi soţul meu ne cunoaştem de şase ani şi aproape că am făcut sex la prima întâlnire. Ne-am mărturisit dragostea după prima noapte împreună. De atunci, sexul pare tot mai de calitate, mereu descoperim ceva nou, care ne place. Uneori e pasional, alteori mai senzual, dar mereu ne bucurăm de intimitatea noastră. Poate din acest motiv facem sex mai des decât toţi prietenii noştri. Pur şi simplu nu ne mai săturăm unul de altul“, spune Elena (30 de ani), din Bucureşti, administrator al unei florării online.

De ce fac bărbaţii sex?

Dacă femeile au atâtea motive să facă dragoste cu partenerii lor, în cazul bărbaţilor, lucrurile stau mult mai simplu. Astfel, în general, bărbaţii fac sex pentru că aşa vor. „Nu stau să analizez de ce fac sex. Cred că pentru că aşa îmi vine. Sunt excitat şi vreau să fac sex, atât. Cred că pentru bărbaţi este mai greu să facă sex din răzbunare, din milă sau alte chestii de astea care ţin de femei. Dacă nu simţi dorinţă, e mai greu să performezi…“, spune Marius (32 de ani), din Cluj-Napoca.
Potrivit unui studiu al psihologilor de la Universitatea din Texas (SUA), în general, bărbaţii fac sex pe baza atributelor fizice ale partenerei. „Femeile au relaţii intime, de regulă, pentru a aduce o contribuţie relaţiei. Pe de altă parte, bărbaţii se limitează la cât de mult îi excită o femeie, susţinând ideea că ei percep mai bine stimulii vizuali care duc la excitaţie“, susţine Cindy Meston, psihologul care a condus cercetarea, citat de publicaţia „Psychology Today“.

Spune-mi ce bei ca să-ţi spun ce fel de sex faci
Un blog de sexologie din SUA a întocmit un top al celor mai întâlnite tipuri de sex, după băutura pe care o consumă „protagoniştii“. Iată concluziile editorilor:
Bere – sex lent, care face ambii parteneri fericiţi.
Vin – sex senzual, deoarece consumatorii sunt mult mai eleganţi, răbdători şi atenţi cu celălalt.
Rom – sex nebun. Consumatorii acestei băuturi sunt dispuşi să se distreze până în zori şi să experimenteze.
Whisky – sex neglijent. Este greu să rămâi treaz şi cât de cât conştient după ce ai băut whisky toată noaptea, aşa că sexul nu poate fi de calitate.
Tequilla – sex sălbatic. Se spune că hainele pur şi simplu cad singure atunci când la mijloc se află o sticlă de tequilla. Iar de aici până la tot felul de experimente nu este decât un pas.
Cocteil – sex fierbinte. Alcoolul urcă la cap încet şi sigur, aproape pe nesimţite, aşa că ai suficient timp la dispoziţie pentru a-l face pe celălalt să se simtă bine.
Votcă – sex violent, care se poate lăsa cu „dovezi“ ale bătăliei: vânătăi, zgârieturi etc.

blank