Femeile afgane
Featured, International

Femeile afgane au găsit un mod inedit de a-i ataca pe talibani

Femeile afgane au trecut la o nouă formă de protest față de noul cod vestimentar strict impus de talibani celor care vor să studieze în universități. Ele au demarat o campanie online, în care folosesc hashtag-uri precum #DoNotTouchMyClothes și #AfghanistanCulture și distribuie imagini cu rochiile lor tradiționale colorate.

O simplă căutare pe internet după expresia „haine tradiționale afgane” va trimite la numeroase imagini cu rochii tradiționale multicolore: cu broderii unice, realizate manual și cu modele complexe, accesorizate cu paiete și cristale pe piept, cu fuste lungi și plisate, perfecte pentru învârtirea în timpul dansului tradițional din Afganistan. În timp ce unele femei poartă voaluri brodate, altele au pe cap diverse podoabe, în funcție de zona din care provin.

De altfel, după ce talibanii au fost înlăturați de la putere în 2001, femeile mergeau la universitate sau la muncă în blugi și cu eșarfe colorate.

Imaginile femeilor în abaya negre lungi, complet acoperite, care au protestat în Kabul, pentru a susține noile reguli ale talibanilor au surprins opinia publică. Într-o filmare video, participantele la acel protest au fost auzite spunând că femeile afgane machiate și îmbrăcate cu haine moderne „nu reprezintă femeia musulmană afgană autentică”.

Acele imagini au dus la reacții rapide din partea femeilor afgane din întreaga lume. Ele s-au alăturat unei campanii online demarate de Bahar Jalali și, folosind hashtag-uri precum #DoNotTouchMyClothes și #AfghanistanCulture au arătat care sunt, de fapt, hainele lor tradiționale.

Bahar Jalali a declarat că a început această campanie tocmai pentru a arăta lumii care este identitatea Afganistanului și pentru a se opune celor care o contestă.

Ea a postat pe Twitter o fotografie în care poartă o rochie verde tradițională și îndeamnă și alte femei afgane să posteze fotografii care să arate lumii care e „adevărata față a Afganistanului”.

„Am vrut să arătăm lumii că hainele pe care le-ați văzut purtate de femeile care au participat la mitingul pro-taliban nu ne reprezintă, nu reprezintă cultura noastră”, a spus ea pentru BBC.

Fiecare regiune din Afganistan are propriile haine tradiționale, dar, în ciuda diversității, toate au o temă comună: multă culoare, paiete și broderii.

„Aceasta este rochia noastră autentică. Femeile afgane poartă haine atât de colorate. Burqa de culoare neagră nu a făcut niciodată parte din cultura afgană. Timp de secole am fost o țară islamică, iar bunicile noastre au fost îmbrăcate modest în propriile lor haine tradiționale, nu în burqa neagră. Hainele noastre tradiționale reprezintă cultura noastră bogată și istoria de 5.000 de ani, ceea ce face ca fiecare afgan să se simtă mândru de cine este”, a scris pe Twitter Spozhmay Maseed, activistă pentru drepturile omului, în Virginia.

Chiar și cei care au locuit în cele mai conservatoare părți ale țării spun că nu au văzut niciodată femei îmbrăcate în niqab.

„Am postat acea fotografie pentru că suntem femei afgane, suntem mîndre de cultura noastră și credem că identitatea noastră nu poate fi definită de vreun grup terorist. Cultura noastră nu este întunecată, nu este în alb-negru – este colorată, frumoasă. Există artă, există artizanat și există identitate”, spune Lima Halima Ahmad, cercetător afgan în vârstă de 37 de ani și fondatoare a unei asociații afgane pentru drepturile femeilor.

„Femeile afgane au avut de ales. Mama mea purta un voal lung și mare, iar unele femei au ales să poarte altele mai mici. Codurile vestimentare nu au fost aplicate femeilor. Suntem femei afgane și nu am văzut lucruri de genul acesta în care ești complet acoperit, cu un fel de uniformă neagră, cu mâini acoperite și cu ochii care nu se văd”, a spus Lima Halima Ahmad, referindu-se la mitingul pro-taliban.O altă femeie care s-a alăturat campaniei de pe Twitter este Malali Bashir, jurnalistă afgană în Praga. Ea pictează femeile afgane în rochii tradiționale, tocmai pentru a arăta cât de frumoase sunt.

Ea a declarat că în locul unde a crescut, burqa nu a fost niciodată impusă, iar femeile purtau rochiile lor tradiționale. Femeile mai în vârstă purtau pe cap un șal negru, iar cele mai tinere purtau șaluri colorate: „De curând, se simte o presiune din ce în ce mai mare asupra femeilor afgane pentru a-și schimba îmbrăcămintea culturală și a se acoperi complet sau a nu mai apărea în public. De aceea am postat o fotografie cu unul dintre tablourile mele în care femeile afgane poartă rochiile noastre tradiționale și dansează dansul tradițional numit Attan”.

Oficialii talibani au declarat că femeile vor putea studia și lucra în conformitate cu legea shariei și tradițiile culturale locale, dar că vor trebui să respecte reguli stricte de îmbrăcăminte.

Unele femei afgane au început deja să se îmbrace mai modest și multe femei au fost văzute în Kabul purtând chadri, veșmântul albastru cu doar un dreptunghi de plasă în fața ochilor.

Noul ministru al Educaţiei, Abdul Baqi Haqqani, a declarat că femeile vor învăța în universități separat de bărbați și că va fi obligatoriu codul vestimentar islamic .

blank