Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a anunţat luni că a autorizat un nou medicament contra Alzheimer, pentru prima dată în două decenii.

„Această autorizare este semnificativă după mai multe aspecte”, a declarat Agenţia într-un comunicat. Medicamentul, numit Aduhelm şi produs de compania farmaceutică Biogen, „este primul tratament aprobat din 2003 contra maladiei Alzheimer„, a subliniat FDA. Mai ales, este primul tratament pentru cauza maladiei, „prezenţa plăcilor beta-amiloide în creier”, a adăugat FDA, preluată de USA Today.

În noiembrie, un comitet de experţi s-a pronunţat contra unei autorizări, considerând că tratamentul nu şi-a dovedit suficient eficienţa.

Acesta este motivul pentru care FDA a spus că foloseşte o procedură rapidă care acordă doar autorizaţia condiţionată a produsului – o posibilitate care nu a fost studiată de comitet.

„FDA cere Biogen să facă teste clinice post-autorizare pentru a verifica beneficiile clinice ale medicamentului„, a precizat Agenţia americană. „Dacă medicamentul nu funcţionează aşa cum este prevăzut, putem lua măsuri pentru a-l retrage de pe piaţă„.

Aproape 6 milioane de americani trăiesc cu Alzheimer, care constituie a şasea cauză de deces în SUA, dar rămâne o boală contra căreia cercetarea stagnează de decenii.