Studenta rusă Olga Misik, supranumită Fata cu Constituţia după ce a citit legea fundamentală forţelor de ordine în timpul protestelor de la Moscova din 2019, riscă 3 ani de închisoare pentru că a aruncat vopsea pe o clădire guvernamentală, scrie RFE/RL.

Studenta în vârstă de 19 ani a ţinut un discurs sfidător în timpul înfăţişării din 29 aprilie despre care activiştii ruşi au spus că va ajunge în manualele de istorie.

Misik şi alţi doi tineri disidenţi sunt puşi sub acuzare pentru că au vandalizat clădirile guvernamentale după ce au agăţat bannere la intrarea unui tribunal şi au aruncat cu vopsea pe o gheretă de securitate din faţa Procuraturii.

Procurorii spun că au provocat daune în valoare de 3.500 de ruble (47 de dolari americani), în timp ce avocaţii tinerilor susţin că e vorba de o vopsea roşie solubilă ce nu ar fi putut produce stricăciuni.

Cei trei ar putea fi trimişi după gratii pentru maximum trei ani dacă sunt găsiţi vinovaţi. Verdictul este aşteptat pe 11 mai.

Pe timpul procesului inculpaţii s-au aflat sub arest limitat la domiciliu, neputând părăsi locuinţa între orele 22 şi 6, şi nu au avut voie să se apropie la mai puţin de 10 metri de clădirile guvernamentale, să ia parte la evenimente publice sau să folosească mijloace de comunicare.

Misik a devenit cunoscută în Rusia după ce a citit Fata din Constituţie unui contingent înarmat de poliţie, la protestele din august 2019 faţă de descalificarea candidaţilor opoziţiei la alegerile municipale din Moscova.