Facebook
Featured, IT&C

Facebook închide o funcție foarte importantă, veche de un deceniu. Ce se întâmplă cu recunoașterea facială?

În 2010, Facebook aducea pe platforma sa funcția de recunoaștere facială, în care putea să-și dea seama cine este într-o fotografie, chiar dacă persoana respectivă nu a fost etichetată în fotografia cu pricina.

Facebook va închide funcția mai veche de un deceniu

Facebook intenționează să-și închidă sistemul de recunoaștere facială vechi de un deceniu, în această lună, ștergând datele de scanare a feței de la peste un miliard de utilizatori și eliminând, efectiv o funcție care a alimentat preocupările legate de confidențialitate, investigațiile guvernamentale și problemele de reglementare, arată publicația New York Times.

Jerome Pesenti, vicepreședinte al inteligenței artificiale la Meta, nou-numita companie-mamă a Facebook , a declarat marți într-o postare pe blog că rețeaua de socializare face schimbarea din cauza „multelor preocupări legate de locul tehnologiei de recunoaștere facială în societate”. El a adăugat că compania încă vede software-ul ca pe un instrument puternic, dar „fiecare tehnologie nouă aduce cu ea potențial atât pentru beneficii, cât și pentru îngrijorare și dorim să găsim echilibrul potrivit”.

Facebook luptă împotriva dezinformării în legătură cu vaccinul anti-COVID. Ce decizie a luat compania americană

Decizia închide o funcție care a fost introdusă în decembrie 2010, astfel încât utilizatorii Facebook să poată economisi timp. Software-ul de recunoaștere facială a identificat automat persoanele care au apărut în albumele foto digitale ale utilizatorilor și le-a sugerat utilizatorilor să le „eticheteze” pe toate cu un clic, conectându-le conturile la imagini. Facebook a construit, astfel, unul dintre cele mai mari depozite de fotografii digitale din lume, parțial datorită acestui software.

Când Comisia Federală de Comerț a amendat Facebook cu suma record de 5 miliarde de dolari, pentru soluționarea plângerilor de confidențialitate în 2019, software-ul de recunoaștere facială a fost printre preocupări . Anul trecut, compania a fost de acord să plătească, de asemenea, 650 de milioane de dolari pentru a soluționa un proces colectiv din Illinois, care acuza Facebook de încălcarea unei legi de stat care cere consimțământul rezidenților pentru a-și folosi informațiile biometrice, inclusiv „geometria feței”.