Asociația Dăruiește Viață a deschis porțile șantierului din curtea Spitalului de Copii „Marie Curie” din București tuturor susținătorilor proiectului de construcție a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Proiectul, demarat inițial pentru a oferi suport copiilor bolnavi de cancer, s-a extins cu un bloc operator nou și secții de anestezie și terapie intensivă, chirurgie și neurochirurgie, fiind cel mai ambițios proiect din România ultimilor 30 de ani, realizat de societatea civilă, exclusiv din donații și sponsorizări. În cadrul evenimentului, participanții au fost invitați să scrie mesaje adresate generațiilor viitoare, un gând despre ce înseamnă solidaritatea și mobilizarea unei întregi comunități pentru o cauză umanitară. Aceste mesaje au fost introduse, alături de alte peste 2.000 de gânduri primite de la donatori, într-o capsulă metalică, ce a fost așezată la temelia spitalului.

În 2 ani de la lansarea campaniei, peste 200.000 de donatori și peste 1.500 de companii s-au alăturat demersului, contribuind cu 8 milioane de euro, cât era prevăzut bugetul proiectului inițial. „Proiectul s-a dovedit a fi într-o continuă adaptare la condițiile locale și contextuale. Astfel, datorită mobilizării fără precedent a societății civile, am extins proiectul de la 3 la 6 etaje, adăugând și un bloc operator modern cu 8 săli de operație, o secție de terapie intensivă, una de chirurgie și una de neurochirurgie, departamente absolut necesare în tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, ceea ce va reduce semnificativ șansele apariției și purtării infecțiilor intraspitalicești dintr-o clădire în alta. Odată cu extinderea proiectului, investiția necesară estimată s-a modificat și ea – de la 8 la 16 milioane de euro – și, astfel, campania de strângere de fonduri continuă”, a precizat Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață. 

Citeste si...
Silvio Berlusconi: Despărțire de zeci de milioane de euro de fosta iubită

Pentru a continua strângerea de fonduri necesare acestui proiect de proporții, asociația a lansat campania „Viața copiilor bolnavi de cancer atârnă de un fir de păr”, căreia i s-au alăturat unele dintre cele mai importante personalități publice din România. În perioada 28 septembrie-16 octombrie 2018, s-au strâns 280.000 euro de la donatori persoane fizice, prin donații online pe Bursa de Fericire și prin SMS la 8864 cu mesajul SPITAL (4 euro/lună). Până la 31 decembrie, companiile cu cifră de 
afaceri de peste un milion de euro pot alege să redirecționeze 20% din impozitul pe profit către acest proiect.