Când președintele american Joe Biden a promis liderilor europeni în martie că va ajuta la asigurarea de noi livrări de gaze naturale lichefiate pentru a compensa penuria cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, promisiunea sa a fost primită cu scepticism, notează Reuters.
La urma urmei, industria americană de GNL își atingea deja limitele de export, iar piața globală este dominată de contracte pe termen lung care pot dicta unde va ajunge gazul exportat pentru următorii douăzeci de ani.
Exporturile SUA către Europa vor fi anul acesta de trei ori mai mari decât a promis Biden
Cu toate acestea, se pare că promisiunea lui Biden către Europa a fost mult prea modestă.
Potrivit unei analize Reuters a datelor privind exporturile, compilate de Refinitiv, Statele Unite sunt pe cale să depășească angajamentul lui Biden din martie, care prevedea o cantitate suplimentară de 15 miliarde de metri cubi de GNL pentru Europa în acest an, și să tripleze volumul promis.
Producătorul nr. 1 de gaze naturale al lumii a devenit principalul exportator de GNL din lume în prima jumătate a anului 2022, a declarat luni Administrația americană pentru informații energetice (EIA).
Creșterea este o veste bună pentru o administrație Biden care a încercat să consolideze legăturile energetice cu Europa ca o modalitate de a combate influența Rusiei.
Însă, având în vedere cererea acerbă de gaze naturale de pe glob, aceste importuri europene vin în detrimentul unor națiuni mai sărace, precum Pakistan și India, care s-ar putea confrunta cu deficite energetice sau ar putea fi împinse la noi înțelegeri cu Rusia.
Americanii au trimis deja mai mult gaz decât în tot anul trecut
Până în luna iunie a acestui an, SUA au exportat aproximativ 57 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz sub formă de GNL, 39 de miliarde de metri cubi, sau 68%, fiind destinați Europei, arată datele Refinitiv.
Asta în comparație cu 34 bcm, sau 35%, de exporturi de GNL expediate către Europa pentru tot anul 2021.
Acest lucru înseamnă că Statele Unite au trimis deja mai mult gaz în Europa în primele șase luni ale anului 2022 decât au făcut-o în toate cele 12 luni ale anului 2021.
Dacă exporturile către Europa continuă în același ritm până în a doua jumătate a anului 2022, creșterea totală față de 2021 ar fi de aproximativ 45 mld. mc.
Cu toate acestea, ritmul exporturilor a încetinit în iunie, după ce un incendiu a închis Freeport LNG, care asigură aproximativ 20% din procesarea GNL din SUA. Revenirea deplină a operațiunilor terminalului nu este așteptată înainte de sfârșitul anului.
O altă provocare ar putea fi un sezon de uragane mult peste medie în Atlantic, au declarat analiștii.
Prețul a crescut, gazul merge unde cere piața
Schimbarea neașteptată are loc pentru că expeditorii sunt dispuși să plătească penalități contractuale pentru că nu reușesc să livreze în țări precum Pakistan și deviază încărcăturile către Europa, unde prețul ridicat acoperă taxa și profitul, au spus analiștii.
Analiștii care au susținut anterior că obiectivul lui Biden era de neatins spun acum că industria, dominată de companii precum Cheniere Energy și TotalEnergies, s-a dovedit mult mai flexibilă decât se așteptau.
„A devenit mult mai flexibilă decât credeau cei mai mulți că ar putea fi în urmă cu doar trei luni. Dacă e nevoie să faci ceva, lucrurile se mișcă în acea direcție”, a declarat Henning Gloystein, director pentru energie și climă la Eurasia Group.
Dar acest lucru a însemnat scăderea importurilor de GNL din SUA în țări care plătesc mai puțin. Belgia, de exemplu, și-a văzut importurile de GNL din SUA crescând cu aproximativ 650%, în timp ce Pakistanul și-a văzut importurile din SUA scăzând cu 72%, potrivit datelor.
Prețurile de referință ale gazelor în Europa au fost în medie de 34,06 dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu) până acum în 2022, comparativ cu 29,99 dolari în Asia și 6,12 dolari în Statele Unite.
Spre comparație, prețurile medii din 2021 au fost de 16,04 dolari în Europa, 18,00 dolari în Asia și 3,73 dolari în Statele Unite, potrivit datelor.
„Încărcăturile vor merge acolo unde va cere piața să meargă”, a declarat Ed Hirs, economist în domeniul energiei la Universitatea din Houston.
„Realitatea dură este că Europa scoate din joc piețele emergente”
Invazia declanșată în Ucraina de Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei a dus prețurile deja ridicate ale energiei la niveluri record și a determinat UE să se angajeze să reducă cu două treimi consumul de gaze rusești în acest an, prin creșterea importurilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile.
În ciuda creșterii neașteptate din partea Statelor Unite, UE se află încă într-o poziție precară în pragul sezonului de iarnă cu consum ridicat de gaze, deoarece Rusia continuă să amenințe cu reținerea livrărilor de gaze.
UE a îndemnat statele membre să reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsură de urgență.
Biden și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat, de asemenea, un plan de formare a unui grup de lucru pentru a reduce dependența Europei de combustibilii fosili ruși, inclusiv de gaz.
Comisia urmează să se asigure că UE este capabilă să primească aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de GNL suplimentar din SUA până cel puțin în 2030, iar SUA este pe cale să depășească această cifră în acest an.
Însă, analiștii spun că reorientarea încărcăturilor americane nu va dura, deoarece prețurile din Asia și America de Sud cresc pentru a atrage mai multe încărcături, iar clienții caută acțiuni în instanță pentru a cere livrări conform contractelor.
„Realitatea cu adevărat brutală și dură este că Europa scoate din joc o mare parte din piețele emergente. Pe termen lung, acest lucru nu este sustenabil și provoacă deja penurie de energie în Asia de Sud”, a declarat Gloystein.
„Cineva trebuie să lase de la el”, a adăugat expertul.