Explozie
Featured, Life

Explozie uriașă de radiații gamma, observată de astronomi când o stea a devenit gaură neagră

O explozie cosmică de proporții nemaivăzute până acum care a eliberat radiație gamma după ce o stea s-a prăbușit sub propria greutate a fost observată direct de cercetători din Namibia, relatează The Independent.

Explozie cu raze gamma a fost „capturată” de Sistemul Stereoscopic de Energie Înaltă în 29 august 2019, după ce sateliții Swift și Fermi au detectat o creștere a nivelului de radiații în constelația Eridanus.

„Exploziile de raze game sunt sclipiri ce pot fi văzute pe cer, emise la depărtări mari de surse din afara galaxiei”, spune Sylvia Zhu, cercetătoare la centrul de cercetare german Deutsches Elektronen Synchroton.

„Acestea sunt cele mai mari explozii din Univers și se petrec atunci când o stea masivă colapsează într-o gaură neagră. O parte din energia gravitațională eliberată ia forma unei unde de șoc. Emisia se împarte în două faze distincte – mai întâi, o fază scurtă de câteva zeci de secunde, urmată de una ceva mai lungă, în care lumina începe să se stingă”.

Genul acest de explozii nu au mai fost observate până acum la o distanță atât de mică de Pământ – ele se petrec, în mod uzual, la circa 20 de miliarde de ani-lumină distanță, însă aceasta s-a produs la doar un miliard de ani-lumină distanță.

Distanța mult mai mică, prin comparație, a însemnat că cercetătorii au putut să vadă „culorile” radiației. Explozia a avut un spectru de energie de 3,3 tera-electronvolți, de un trilion de ori mai luminos decât fotonii de lumină vizibilă.

Chiar și la trei zile după explozie, cercetătorii puteau încă să observe „rămășițe ale acesteia”, descoperirile fiind extrem de importante pentru înțelegerea felului în care funcționează radiația.

blank