International, Stiri

Explozie la metroul din Chile: Cel puţin 14 răniţi

O explozie puternică a avut loc luni într-o staţie de metrou din Santiago de Chile, capitala statului Chile, provocând rănirea a cel puţin 14 persoane, un act calificat de Guvern drept “terorist”, dar care nu a fost revendicat.

chile_31273400

“Acesta este un act care fără îndoială are toate caracteristicile specifice unei acţiuni teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alvaro Elizalde.

Explozia s-a produs într-o zonă comercială, la staţia Escuela Militar, pe linia cea mai frecventată din capitala chiliană, la prânz. Potrivit primelor elemente ale anchetei, este vorba despre un dispozitiv de tip artizanal, fabricat cu ajutorul unui extinctor şi unui dispozitiv cu ceas, plasat într-o pubelă.

“Zgomotul exploziei a fost îngrozitor, am simţit cum mi se-nmoaie picioarele. O doamnă a fost lovită în cap de o bucată din plafonul de ciment”, a declarat un martor neidentificat pentru postul de ştiri Noticias 24 Horas.

“Scena era atroce. O femeie rănită zăcea pe jos. Clienţii au plecat în fugă, fără să plătească, lăsându-şi prânzul în farfurie”, a declarat pentru AFP Rosa Valdés, ospătăriţă într-o staţie de metrou.

Staţia de metrou a fost încercuită, iar poliţia inspecta scena.

Adjunctul ministrului de Interne Mahmoud Aleuy a declarat că “suspecţii sunt doi tineri” care au fugit la bordul unui vehicul.

Nicio grupare nu a revendicat atacul, iar Guvernul a anunţat că va fi aplicată legea privind lupta împotriva terorismului.

“Guvernul nu se va opri până când vinovaţii nu vor fi arestaţi şi condamnaţi” pentru că au “încercat să omoare chilieni nevinovaţi”, a declarat ministrul de Interne Rodrigo Peñailillo.

Preşedinta socialistă Michelle Bachelet, care a convocat imediat o reuniune de urgenţă la Palatul prezidenţial La Moneda, a declarat că această tragedie este “oribilă”. “Însă Chile este şi va continua să fie o ţară sigură”, a adăugat ea.

Peste 100 de explozii ale unor dispozitive improvizate au avut loc în ultimii cinci ani în Chile, vizând mai ales ghişee automate, bănci, ambasade sau restaurante, însă, până în prezent, au provocat doar pagube materiale şi nu răniţi.