Culinar, Desert

Expert în deserturi? Iată ce ar trebui să ştii despre fondant şi marţipan

Deserturile sunt o slăbiciune pentru mulţi, fie ei bărbaţi, fie femei. La orice vârstă, parcă ceva gustos, un desert este ales în defavoarea oricăror alte produse. La categoria de torturi există clar preferinţe diverse. Dar ce să alegi între un tort cu marţipan şi unul cu fondant? Cum numărul de comenzi torturi Bucureşti este în creştere, trebuie să înţelegem şi care sunt alegerile şi de ce. În primǎ fazǎ ai alege orice şi ai considera cǎ este gustos, însǎ ochiul de expert cere mai multǎ cunoaştere.

Fondant vs. marţipanFondant vs. marţipan

În timp ce fondantul este ca un top coat, înveleşte un tort şi ajută la decorat, marţipanul este un mix cu făină de migdale şi zahăr. O primǎ diferenţǎ o simţim şi în gust şi asta pentru că în timp ce fondantul este extrem de dulce – dat fiind că este vorba şi de o cremǎ saturată de zahăr -, marţipanul se echilibrează datorită gustului şi conţinutului sǎu de migdale.

În timp, torturile cel mai adesea au început să aibă şi altă texturǎ la suprafaţă faţă de clasicul marţipan. Asta se datorează şi faptului că unii au alergii. Ce trebuie să ştim este că în ambele variante torturile sunt în deliciu şi ţine mai mult de păreri împărţite întrucât avem gusturi diferite. Cu toate acestea, marţipanul este mai uşor de folosit, mai pliabil pentru a decora orice tip de desert.

Ca şi aspect, se pare că fondantul este alb la origine şi poate capăta orice culoare dorită. Însă marţipanul este mai degrabă colorat şi nu are variantǎ albă. Dacă în prima variant te poţi baza pe decoruri diverse, pe crearea de funde, aplicaţii, flori şi aşa mai departe, marţipanul în schimb poate face parte din lista de ingrediente pentru anumite bomboabe şi deserturi.

Marţipanul se doreşte mai ales pentru a netezi blaturile şi a finisa aspectul, pe lângă contribuţia din punct de vedere al gustului. Marţipanul însă este şi substrat pentru fondant, acesta din urmă fiind de dorit mai cu seamǎ când vine vorba de decoraţiuni elaborate. Pe acesta îl vei dori când puterea de creaţie este de înalt nivel, când se vor dori decoraţiuni de orice soi ce trebuie şi sǎ reziste, însă mai cu seamǎ trebuie să fie foarte detaliate.

De reţinut: chiar dacă fondantul nu are un gust bine definit, este mai bine să se aleagă ca parte majoritară în decorarea unui tort. Textura sa neutră din punct de vedere al gustului face ca alte gusturi să fie mai intense. Marţipanul în tort este delicios, doar că în exces, acesta ar putea să facă întregul desert mai greu şi mai intens în mod special cu gustul de migdale. Unii mai merg şi pe ideea de a le combina, două paste care să ofere atât un gust mai bogat şi dulce, cât şi o flexibilitate în ceea ce priveşte maniera în care se modelează materialul.

blank