În mai puțin de patru ore, românii vor afla primele estimări ale alegerilor parlamentare din 6 decembrie, potrivit datelor singurului exit-poll realizat de Avangarde și CURS la ieșirea de la urne. Datele se vor referi la votul din țară, și nu va include diaspora. vă prezintăm la ora 21.00 primele rezultate ale exit-poll-ului CURS-Avangarde realizat pentru Antena 3

Doar un exit-poll pentru rezultatele alegerilor din 6 decembrie
Dacă la alegerile din ultimii ani existau mai multe exit-poll-uri, în acest an, doar cele două institute – Avangarde și CURS – au operatori pentru teren pentru un singur studiu, fiind acreditate de BEC.

Politologul Cristian Pîrvulescu explica că prezenţa la urne la alegerile parlamentare de duminică va fi mai scăzută, comparativ cu cea de la alegerile locale din 28 septembrie. Analistul afirmă însă că votanții nehotărâți reprezintă o bătălie pentru PNL și USR. Totodată, Pîrvulescu precizează că social-democrații indiferent de scorul pe care îl vor obține, duminică, nu vor putea forma guvernul.

Dacă ar fi să compar cu situația de la locale, mă aștept la o prezență mai redusă de vot, cu 2 sau 3 procente mai puțin față de localele din 28 septembrie. Mai exact, mă aștept să fie undeva între 35-38% să fie prezența la urne”, declara analistul politic.

La ora 17.00 s-a înregistrat 25,30% prezență la vot, cu 5 puncte procentuale mai puțin decât în 2016. În jur de 1,7 milioane de alegători în minus au mers la urne față de localele din 27 septembrie.

Ce arată cifele de la ora 14
Liberalii conduc în preferinţele electoratului la amiază, potrivit unui EXIT-POLL obţinut de ziarul Adevărul. Marea surpriză a acestor cifre obținute până la ora 14.00 vine de la un partid neparlamentar care participă la primul ciclu electoral: AUR.

Potrivit surselor Adevărul, până la amiază, AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) a depășit pragul de 5%, necesar intrării în noul legislativ.

EXIT – POLL Ora 14.00:

1. PNL – 32%

2. PSD – 29%

3. USR PLUS – 17%

4. ProRomânia -6%

5. AUR – 6%

6. UDMR – 5%

7. PMP -3%

Cum pot vota românii din localitățile aflate în carantină, dacă au adresa din buletin în altă parte
Românii cu drept de vot care locuiesc în zone carantinate, dar care au adresa de domiciliu în altă localitate, vor putea merge fără restricții să voteze la alegerile parlamentare. De asemenea, cei din localitățile aflate în carantină nu vor avea nevoie de nicio declarație pe propria răspundere pentru a merge la vot. Cei aflați în izolare trebuie însă să rămână acasă sau în locul în care se află.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării se află în țară pot vota cu:

– cartea de identitate;
– cartea electronică de identitate;
– cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate;
– pașaportul diplomatic;
– pașaportul diplomatic electronic;
– pașaportul de serviciu;
– pașaportul de serviciu electronic;
– carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Duminică, la alegerile parlamentare 2020, secțiile de votare se închid la ora 21:00, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară încheierea procesului de vot. Votanții care la ora 21:00 se află în sediul secţiei de votare, dar și cei care sunt la rând, în afara sediului, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59, iar în acest sens vor primi bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.