International, Stiri

Există un mister al Stelei Polare?!

Ce se întâmplă cu astrul care indică Polul Nord de a devenit mai strălucitor

Polaris

In urma cercetarilor efectuate, astronomii au descoperit ca Polaris, cunoscuta drept Steaua Nordului sau Steaua Polara, a devenit mai stralucitoare.

Astronomii spun ca steaua a devenit dintr-o data mai luminoasa dupa doua decade de reglare a intensitatii luminoase, insa nu se cunoaste motivatia.

O echipa de cercetatori condusa de Scott Engle de la Universitatea Villanova din Pennsylvania, a comparat masuratorile actuale ale lui Polaris cu cele efectuate de Ptolemeu in 137 d.Hr si astronomul persan Al-Sufi in 964 d.Hr, dar si cu altele, relateaza ziare.com, citând Daily Mail.

Dupa analizarea fluctuatiilor stelei pe parcursul a mai multor ani, luand in calcul inregistrarile istorice, dar si datele furnizate de telescopul spatial Hubble, echipa a constatat ca Steaua nordului este de 2,5 ori mai stralucitoare astazi decat in timpul lui Ptolemeu.

“Daca aceste schimbari sunt reale, atunci ele contrazic teoriile actuale ale evolutiei stelare, dar inca nu se stie ce anume determina aceasta schimbare si cat timp va dura”, a spus astronomul Villanova Edward Guinan.