Centrala nucleară
International

Există semnale că forțele ruse „se pregătesc” să plece de la centrala nucleară Zaporojia, spune șeful Energoatom

Șeful Energoatom, compania ucraineană de stat din sectorul energiei nucleare, a declarat, duminică, că există semnale că forțele ruse s-ar putea pregăti să plece de la centrala nucleară Zaporojia, pe care au capturat-o încă din martie, la puțin timp după lansarea invaziei, transmite Reuters.

Forțele ruse „se pregătesc” să plece de la centrala nucleară Zaporojia, spune șeful Energoatom. O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare majoră pe câmpul de luptă din Zaporojia, o regiune parțial-ocupată din sud-estul Ucrainei, în care linia frontului s-a mutat doar pe alocuri în ultimele luni.

Bombardamentele repetate din zona centralei au stârnit temeri legate de posibilitatea unei catastrofe nucleare.

„În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să plece (de la centrală, n.r.)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională ucraineană.

„În primul rând, există un număr foarte mare de materiale în mass-media rusă că ar merita să fie evacuată și poate că ar merita să fie predat controlul (către Agenția Internațională pentru Energie Atomică, n.r.)”, a adăugat el. „Cineva ar putea să aibă impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”, a continuat oficialul.

Rusia și Ucraina, țara în care s-a produs accidentul nuclear de la Cernobîl în 1986, se acuză reciproc de luni întregi de bombardarea complexului de reactoare Zaporojia, care nu mai generează energie.

Întrebat dacă este prea devreme să vorbim despre plecarea trupelor ruse de la centrală, Petro Kotin a afirmat: „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc (să plece, n.r.)”.

„Întregului personal (ucrainean, n.r.) îi este interzis să treacă de punctele de control și să meargă pe teritoriul (aflat sub control, n.r.) ucrainean”, a mai spus șeful Energoatom.

Șeful AIEA s-a întâlnit cu o delegație rusă la Istanbul, pe 23 noiembrie, pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei, cea mai mare din Europa, astfel încât să fie prevenit un dezastru nuclear. Zaporojia obișnuia să furnizeze o cincime din energia electrică a Ucrainei.

blank
blank