Featured, International

„Execuția“ publică a judecătorului Kavanaugh de către activiștii extremei stângi din SUA

Judecătorul nominalizat de Donald Trump pentru poziția vacantă de la Curtea Supremă a devenit victima unei vânători de vrăjitoare, fiind acuzat de patru femei de abuzuri sexuale.

Niciuna nu a prezentat vreo probă în sprijinul afirmațiilor. Festivalul de acuzații nedovedite e aplaudat de opoziția de stânga, democrată, care pare decisă să facă orice pentru a împiedica accesul unui judecător cu vederi conservatoare în Curtea Supremă.

“Dacă o acuzație (nedovedită, n.red.) de acum 36 de ani ajunge să distrugă cariera unui om, înseamnă că am ajuns să abandonăm ideea de domnie a legii. (…) Asta e un circ. Iar consecințele lui vor afecta pe toată lumea timp de zeci de ani.” Acestea au fost avertismentele amare ale judecătorului american Brett Kavanaugh în fața Comisiei Juridice a Senatului SUA, însărcinată cu audierea acestuia în contextul nominalizării sale la Curtea Supremă.

Brett Kavanaugh, propus de președintele Donald Trump pentru locul vacant de la Curtea Supremă a Statelor Unite (SCotUS), este acuzat de patru femei de agresiuni sexuale, comise teoretic în urmă cu mai mulți ani. După o carieră de judecător de 26 de ani în care nu a avut parte de nicio astfel de acuzație, Brett Kavanaugh s-a trezit brusc în fața a patru acuzații de agresiune sexuală. Niciuna din cele patru femei nu a adus vreo dovadă care să confirme acuzațiile, ci au publicat cel mult mărturii însoțite de lacrimi.

Scandalul a apărut imediat ce Brett Kavanaugh a fost ales de Donald Trump ca membru al Curții Supreme, instanța de judecată care are ultimul cuvânt în chestiuni sensibile din legislație, cum ar fi legalitatea avortului, portul legal de arme sau pretenția cuplurilor homosexuale de a fi considerate căsătorite.

 

Comisia din Senatul SUA care se ocupa cu audierea judecătorului a ascultat plângerea primei femei care l-a acuzat pe Brett Kavanaugh de agresiune sexuală. Christine Blasey Ford, în prezent profesor de psihologie, a susținut în fața senatorilor că judecătorul a agresat-o sexual în urmă cu 36 de ani, în timp ce erau colegi de liceu. Christine Ford a afirmat că, în timpul unei petreceri din liceu, Brett Kavanaugh a pipăit-o pe piept, i-a astupat gura cu mâna și s-ar fi așezat deasupra ei, într-o tentativă de viol. Femeia susține că actualul judecător era atunci beat, iar la incident a mai asistat și un alt coleg, actualul judecător Mark Judge.

În fața comisiei senatoriale, Christine Ford nu a adus nicio dovadă. Mărturia ei a constat practic doar din afirmațiile proprii, susținute emoționant, în lacrimi, cu sublinierea efectelor psihice devastatoare pe care teoreticul abuz le-a avut asupra vieții sale private și profe-
sionale.  Christine Ford nu a explicat clar de ce a păstrat tăcerea timp de 36 de ani, deși Kavanaugh este o figură publică în SUA de peste 26 de ani. Presupusa victimă nu a oferit detalii despre locația exactă unde s-ar fi produs evenimentul. Martorul teoretic al abuzului, Mark Judge, a transmis comisiei senatoriale că nu își amintește un astfel de act comis de Kavanaugh.

Kavanaugh: E răzbunarea lui Clinton pentru victoria lui Trump

 După audierea Christinei Ford, a venit rândul judecătorului obligat să se apere de acuzații în fața comisiei Senatului SUA.

„Acesta este un circ. (Aceste acuzații sunt – n.red.) o batjocorire grotescă a caracterului meu, care vor speria pe acei oameni competenți și de caracter să mai slujească țara noastră”, a răspuns Brett Kavanaugh. „Aceste două săptămâni (de acuzații – n.red.) au reprezentat un atac politic calculat și orchestrat, alimentat de furia împotriva președintelui Trump și de victoria lui prezidențială din 2016. E o răzbunare în numele familiei Clinton, realizată cu milioane de dolari din partea unor grupuri de opoziție de stânga”, a răbufnit judecătorul american.

 

„Sunt nevinovat de aceste acuzații. Nu port niciun gând rău față de doctorul Ford și față de familia ei. Ieri seară, Lisa, fiica mea de 10 ani, i-a zis soției mele, la rugăciunea de seară: «Ar trebui să ne rugăm pentru această femeie». Iată multă înțelepciune pentru un copil de 10 ani”, și-a continuat depoziția Brett Kavanaugh, vizibil emoționat.

„Pentru ultimii 26 de ani, începând din 1992, am lucrat în multe poziții în aparatul guvernamental, pentru care FBI mi-a investigat trecutul de șase ori. În șase investigații, ulterioare momentului pentru care sunt acuzat aici, nu a existat nicio suspiciune despre mine. Pentru zeci de ani am fost centrul verificărilor autorităților”, a afirmat judecătorul. ”După scandalul Bill Clinton, nici măcar atunci numele meu nu a fost menționat. În tot acest timp, timp de 53 de ani de când practic Dreptul, până săptămâna trecută, absolut nimeni nu m-a acuzat de vreun abuz sexual. Într-o viață de om în care am servit cetățenii, nici măcar o umbră de acuzație de acest fel nu mi-a fost adusă. Pentru că nimic de genul ăsta nu s-a întâmplat”, a conchis Kavanaugh.

Activistele #metoo decid ce votează senatorii

 Comisia Juridică din Senat, unde majoritari sunt republicanii, a votat ulterior pentru nominalizarea la Curtea Supremă a judecătorului propus de Trump. Dar senatorii republicani au cerut președintelui SUA o nouă anchetă FBI față de aceste acuzații aduse lui Kavanaugh, cu toate că judecătorul fusese deja verificat în alte șase investigații ale FBI. Donald Trump a acceptat imediat solicitarea senatorilor.

Senatorul republican care a cerut noua anchetă FBI este Jeff Flake, care a fost încolțit înainte de votul din Comisie de două femei furioase, care au declarat că au fost și ele agresate sexual. Cele două au intrat în lift după senatorul republican și au început să țipe, reproșându-i că e insensibil la durerea femeilor care au suferit abuzuri.

„Uită-te în ochii mei când îți vorbesc! Ceea ce tu îmi spui e că abuzul sexual pe care l-am suferit nu contează!”, a țipat una dintre femei, Maria Gallagher. Ulterior, aceasta a comentat, pentru Daily Beast: “El nu voia să se uite în ochii mei. Asta m-a înfuriat rău. El tot zicea că îi pare rău și nu lua în considerare că acțiunile lui au consecințe pentru milioane de oameni“.

Cea de-a doua femeie, Ana Maria Archila, s-a declarat mulțumită de efectele acțiunii sale: „Am vrut ca el să îmi simtă furia“.

În vârstă de 39 de ani, și ea susține că anterior nu a spus nimănui despre abuzul sexual suferit pe când avea 5 ani. „Când a apărut mișcarea MeToo, am vrut să vorbesc. Am renunțat, dar acum, când am văzut-o pe doctorul Ford, m-am ambiționat să vorbesc public despre asta”, a declarat Archila.

Avalanșă de acuzații împotriva lui Kavanaugh

 După Christine Ford, alte trei femei au susținut că judecătorul ar fi comis acte de abuz sexual. Deborah Ramirez, fostă colegă de facultate cu Brett Kavanaugh, a pretins că bărbatul s-a dezbrăcat în fața ei în timpul unei petreceri. Apoi, Julie Swetnick a declarat sub jurământ că Brett Kavanaugh ar fi drogat și asaltat sexual femei în anii ‘80, la mai multe petreceri, ea însăși fiind victima unui viol în grup comis în 1982 la o petrecere unde era prezent și Kavanaugh. A patra femeie, care și-a păstrat anonimatul, a trimis o scrisoare unui senator, acuzând că fiica ei ar fi fost martora unui incident în care Brett Kavanaugh se purta “foarte agresiv și sexual“ cu partenera sa de întâlnire, în anul 1998.

Niciuna din potențialele victime nu a adus vreo dovadă în sprijinul acuzațiilor emise.