Actualitate, Stiri

Eventuala retragere a Ordinului Steaua României îl irită pe pastor

Laszlo Tokes se crede discriminat şi supus unui act antimaghiar

TokesEurodeputatul Laszlo Tokes susţine că eventuala retragere a Ordinului Steaua României ar fi “un act discriminativ, antimaghiar” şi ar echivala cu “desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei”.

Într-un comunicat transmis presei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când în Arad preoţii Eparhiei reformate de la Oradea au adoptat textul unui protest faţă de planul de sistematizare a satelor adoptat de Nicolae Ceauşescu, Laszlo Tokes arată că, în ultima perioadă, împotriva sa se desfăşoară “o campanie de denigrare şi ură”.

Astfel, Tokes aminteşte cuvintele premierului Victor Ponta, potrivit cărora el ar fi “reprezentantul intereselor antiromâneşti, finanţat de cei care doresc ca România să fie instabilă, atacată din toate părţile”, dar şi de afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu care a pus “sub semnul întrebării” dreptul său la cetăţenia română, precum şi de presa din România, care “abundă de acuzaţii din ce în ce mai variate” la adresa sa, imputându-i-se “fie comportament anticonstituţional şi antiromânesc, fie naţionalism extrem şi iredentism, fie lezarea păcii interetnice şi a valorilor europene”.

“Prin ce am meritat să devin ţinta mass-mediei naţionaliste postcomuniste şi ţapul ispăşitor pe care îl atacă aproape toţi actorii scenei politice româneşti?”, se întreabă Laszlo Tokes, care adaugă că “explicaţia evidentă” o contituie propunerea lui de la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad, când a lansat ideea “ca Ungaria să-şi asume rolul de stat-garant în privinţa comunităţii naţionale maghiare din România – sau Transilvania – cu scopul de a asigura drepturile acesteia”.

“Amintirea acestui model european consacrat, ce garantează autonomia comunităţii de austrieci care trăieşte în provincia italiană numită Tirolul de Sud, i-a iritat în mod neaşteptat şi într-o măsură inexplicabil de mare pe liderii politici români. Reacţia lor a fost să ceară (parcă) lichidarea mea pe motivul că periclitez unitatea statului naţional român şi integritatea teritorială a ţării şi să continue – prin jucarea binecunoscutei cărţi maghiare şi declanşarea unui şir de declaraţii care se supralicitau succesiv – campania de instigare împotriva mea, dar de fapt de instigare indirectă, orientată în mod vădit împotriva întregii minorităţi maghiare”, se arată în documentul citat.

Eurodeputatul susţine că “această serie concertată de atacuri ajunge la paroxism” prin încercarea de a i se retrage Ordinul Steaua României, conferit pentru meritele pe care “le-a demonstrat în timpul revoluţiei de la Timişoara din anul 1989”.

Tokes cataloghează acest fapt drept “o tentativă de a oferi un exemplu negativ, motivată parţial de interese politice şi parţial de dorinţa de a descuraja şi a învăţa minte comunitatea maghiară care a început să ceară cu convingere crescândă dreptul la autodeterminare internă”.

Eurodeputatul afirmă, totodată, că decoraţia primită în 2009 “i-a făcut dreptate într-o anumită măsură şi oraşului-martir Timişoara”, iar eventuala retragere a acesteia ar însemna “desconsiderarea” rolului jucat de timişoreni în Revoluţia din decembrie 1989.

“În cazul în care mi se va retrage această distincţie, gestul ar echivala cu desconsiderarea repetată a trecutului revoluţionar al Timişoarei. Mai mult, ar constitui o nouă dovadă a restaurării relaţiilor şi organizării de tip comunist ce are loc în prezent”, mai arată Laszlo Tokes.

Tokes mai spune că eventuala retragere a Ordinului Steaua României, iniţiativă care nu a fost formulată şi în cazul fostului premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupţie, ar fi şi “un act antimaghiar”.

“Eventuala retragere a Ordinului Steaua României ar fi în mod evident un act discriminativ, antimaghiar. (Un fapt relevant în acest sens este că decoraţia nu i-a fost retrasă fostului premier Adrian Năstase, condamnat pentru corupţie.) Acuzele ce mi-au fost aduse prin răstălmăcirea cuvintelor mele şi calomniile inventate sunt toate de natură etnică”, afirmă Tokes.

În final, Laszlo Tokes afirmă că “tendinţele de restaurare postcomunistă” se manifestă tot mai mult, motiv pentru care societatea românească are nevoie de “o nouă tranziţie”, spre credinţă.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară “Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.