Editorial

Eurovisionul s-a dus în…”Groapa lui Ouatu”

Eurovisionul s-a dus în…”Groapa lui Ouatu”

Cezar_ OuatuScriitorul Eugen Barbu în romanul „Groapa” aminteşte despre Groapa lui Ouatu, adică mahalaua rău famată unde s-a înălţat biserica şi unde astăzi este zona Podul Grant. De acolo s-ar zice, la o primă vedere, că vine câştigătorul preselecţiei de sâmbătă seara a Eurovisionului. Un băiat nu tocmai chipeş, cu o freză de văr de la ţară al lui Smiley, Cezar Ouatu consideră că e super-cool să cânţi ca o femeie. Şi, iată că i-a ieşit. Deşi sună ca dracu să urli „pe înalte”, ca şi când ţi-ar strânge cineva testiculele cu uşa, Ouatu a reuşit. În plus, melodia lui are şi versuri bine simţite, bine gândite: „Love is so high like a mountain in the sky. Dragostea e aşa de sus ca un munte în cer”. Există ceva mai profunde de atât? Nici vorbă. Mi-e jenă că Ouatu ne reprezintă la Eurovision. Da, vocea lui este ok pentru operă, nu pentru acest gen de concurs. Cine ţine neapărat să-l ajute în carieră pe Ouatu ar fi trebuit să găsească altă cale. Însă, s-a decis: Oauatu, cu melodia „It s my life”, compusă de Cristian Faur, ne va reprezenta la Malmo.

Ploieşteanul Cezar Ouatu are voce, dar ce cântă el o fi Metropolitan, nu pentru Eurovision. E din familie de muzicieni, studiază pianul de la vârsta de şase ani şi a absolvit Liceul de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti. La 20 ani şi-a descoperit vocea, respectiv timbrul „unic” şi „special”. A absolvit cu notă maximă secţia canto clasic la Conservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano, una dintre cele mai importante şcoli de muzică din lume.

A câştigat peste 10 premii internaţionale la cele mai importante concursuri internaţionale de canto de la Barcelona, Dresda, Milano, Monaco, San Marino. Are o carieră de peste 10 ani în lumea operei internaţionale, cu spectacole în cele mai importante săli şi teatre din lume.

Cezar a decis în decembrie 2012 să abordeze genul pop opera, îmbinând genul opera cu cel pop opera pe aceeaşi scenă, într-un concept inovativ şi original pe plan mondial. În acest an, pe lângă participarea la Eurovision, Cezar are în plan două colaborări internaţionale de anvergură, cu tenorul italian Andrea Bocelli şi cu soprana română Angela Gheorghiu. Tot în 2013, Cezar va lansa un single scris special pentru el de legendarul muzician Vangelis. Categoric, însă, nici Bocelli, nici Angela Gheorghiu, nu s-au lansat la Eurovision pentru că genul lor d emuzică nu este pe specificul acestui concurs.

expresspress.ro