La restaurantele italiene se comit fraude, semnalează Europol, prezentând datele unei recente investigații. Ancheta s-a desfășurat mai ales pe teritoriul Germaniei precum și în Italia, prin intermediul „Guardia di Finanza”. Mai mulți experți ai Europol au fost trimiși în Italia pentru această anchetă care are implicații atât financiare cât și informatice.

Potrivit Europol, în peste 300 de localuri cu specific italian din Germania s-a constatat că s-au comis fraude legate de TVA. Rețeaua infracțională ar fi comis fraude prin falsificarea registrelor de încasări zilnice ale restaurantelor. Cu ajutorul unui soft, restaurantele își ascundeau o parte din încasări și raportau autorităților fiscale din Germania doar cealaltă parte.

Operațiunea coordonată de Europol a devenit vizibilă luna trecută dar comunicatul de presă a fost difuzat abia la 5 octombrie 2021.

La restaurantele italiene se comit fraude
Într-o singură zi, 21 septembrie 2021, forțele de ordine au ridicat pentru a fi analizate registre de încasări și un server. De asemenea s-a confiscat suma de 275000 de euro cash. În acea zi de 21 septembrie, 93 de locații au fost percheziționate.

Anchetatorii spun că rețeaua infracțională le vindea patronilor de restaurante un soft conceput pentru a putea fi falsificate datele contabile. Folosind acest soft, patronii își micșorau artificial veniturile. Cumpărătorii de asemenea soft erau mai ales italieni stabiliți în Germania. Softul era produs în Italia.

Bucătăria cu specific italian este considerată că are preparate mai deosebite decât cele cu specific german. Vinurile produse în Italia sunt considerate, de asemenea, superioare celor germane. Din acest motiv, localurile cu specific italian sunt frecventate mai ales de turiștii străini care vizitează Germania sau țările din nordul Europei.

Europol este o organizație având sediul la Haga (Olanda). Europol oferă sprijin celor 27 de țări din UE pentru combaterea infracțiunilor. Se oferă sprijin inclusiv pentru combaterea infracțiunilor informatice și a terorismului.