Gheorghe Falcă
Actualitate, Featured

Europarlamentarul Gheorghe Falcă: Europa alocă 5,3 miliarde euro pentru sănătate!

Europarlamentarul Gheorghe Falcă vorbește despre programul multianual pentru sănătate la nivelul Uniunii Europene, EU4HEalth va avea un buget de peste 5,3 miliarde euro.

„Noi, deputații din grupul Partidului Popular European, nu ne-am mulțumit cu primele negocieri duse la nivelul Comisiei Europene și cu bugetul inițial propus de 1,7 miliarde euro pentru programul multianual EU4Health – 2021-2027. În urma presiunilor și negocierilor făcute am reușit să alocăm un buget mult mai mare pentru sănătate – 5,3 miliarde euro. Vorbim de cei mai mulți bani alocați printr-un program european de sănătate, cu care se vor putea transforma și echilibra sistemele medicale, la nivelul Uniunii.

Zilele acestea se țin discuții privind agenția HERA – Agenția Europeană de Răspuns în cazuri de Urgență, un instrument esențial în lupta cu pandemia care încă se resimte în întreaga Uniune, și în mod special în România”, a transmis europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe Falcă.

În plus, europarlamentarul a mai transmis și că „în Comisia de Buget au fost purtate discuții privind câteva alocări specifice precum: 20% pentru promovarea acțiunilor de prevenție, 12,5% pentru procurarea stocurilor naționale tampon necesare în criză, 12,5% pentru cooperare și promovarea inițiativelor între statele membre”.

Gheorghe Falcă spune: „Pentru sistemul sanitar românesc, banii alocați de către Uniunea Europeană sunt un adevărat oxigen care vor putea salva și ține în viață milioane de oameni. Nu de puține ori ne-am uitat la spitalele din alte țări și ne-am dorit să le avem și în România, acum avem posibilitatea de a investi în sănătate, cu singura condiție ca cei implicați în accesarea fondurilor să-și facă temele așa cum trebuie. Prin aceste finanțări putem evita dramele pe care astăzi România le trăiește și putem să ne păstrăm cel mai de preț bun: viața! Sănătatea și sistemul de sănătate ne privește pe fiecare dintre noi și trebuie să dăm dovadă de responsabilitate și implicare”.