Ursula von der Leyen
Featured, International

Europarlamentar: „Ursula von der Leyen, investigată pentru legături cu firma Pfizer și contractul de 1,8 miliarde doze de vaccin”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este investigată pentru legături cu firma Pfizer și pentru contractul de 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID cumpărate pentru statele din Uniunea Europeană, a scris europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD), pe pagina de Facebook.

Investigația a fost anunțată de Ombudsman-ul european (echivalentul Avocatului Poporului din România), într-un comunicat, după ce președinta Comisiei Europene ar fi refuzat să facă publice discuțiile private pe care le-a avut cu CEO-ul companiei Pfizer despre achiziționarea a 1,8 miliarde doze de vaccin.

Comisia Europeană i-a răspuns Ombudsman-ului european, Emily O’Reilly, că nu poate oferi acces la niciun mesaj text, deoarece nu s-a păstrat nicio dovadă a unor astfel de mesaje.

Ombudsman-ului european susține însă că CE are obligația de a înregistra mesaje text legate de politici importante sau aspecte politice, cum ar fi achiziționarea de vaccinuri COVID-19.

După începerea anchetei, Ombudsman-ul a cerut să se întâlnească cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a discuta despre procedurile si practica aplicabilă.

„Scandalul a pornit după ce NY Times, pe data de 28 aprilie 2021, sub titlul „How Europe Sealed a Pfizer Vaccine Deal With Texts and Calls” (Cum a finalizat Europa o înțelegere pentru vaccinul Pfizer prin SMS și apeluri telefonice), a publicat un articol în care descrie, citând surse interne, că Ursula von der Leyen ar fi purtat discuții directe și personale cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, pentru încheierea unui nou contract cu Pfizer.

Pe data de 8 mai 2021, Ursula von der Leyen a anunțat public cu mândrie pe Twitter că a încheiat această înțelegere cu Pfizer, în urmă căreia angajează UE să cumpere 1,8 miliarde de doze de vaccin, în contextul în care populația Uniunii Europene este de 450 de milioane de oameni”, mai scrie Cristian Terheș.

Europarlamentarul precizează că a arătat încă din 12 mai 2021 că „această înțelegere parafată de Ursula von der Leyen cu Pfizer demonstrează, printre altele, că actualul vaccin nu produce imunitate, pentru că dacă ar produce, nu ar mai fi necesară vaccinarea în 2022 și 2023”.

„Dacă aceste suspiciuni planează la nivel european, e temeinic să ne întrebăm ce aranjamente și angajamente secrete au făcut guvernanții români, care au ascuns constant informații despre costurile și motivele deciziilor adoptate, de la izolete cumpărate la preț de mașină, până la achiziția a peste 120 milioane de doze de vaccin, pentru a învinge pandemia”, mai precizează Terheș.

Prețurile vaccinurilor, ținute „la secret”
În ceea ce privește prețul unei doze de vaccin anti-COVID, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au precizat, încă din luna mai, la solicitarea Gândul, că nu au „atribuții în ceea ce privește achiziția dozelor, prin urmare nu vă putem sprijini cu furnizarea informației solicitate despre costul unei doze”.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat și ei că prețul unei doze nu poate fi divulgat și că „pentru a evita eventualele competiţii în achiziţia acestora, a fost introdusă o clauză de confidenţialitate asupra preţurilor”.

Cine negociază achizițiile cu producătorii de vaccinuri
Reprezentanții CNCAV au precizat că cea care realizează negocierile cu producătorii de vaccinuri este Comisia Europeană.

„Comisia Europeană a semnat contracte cu șase companii. În baza acestor contracte semnate și în funcție de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA și autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare”, au mai spus reprezentanții CNCAV în răspunsul trimis la solicitarea GÂNDUL.

Comisia Europeană: ”Sunt informații comerciale sensibile”
Reprezentanții Comisiei Europene în România au spus că prețurile vaccinurilor trebuie să fie rezonabile, fără a preciza care este costul pentru dozele de vaccin anti-COVID achiziționate, menționând doar că prețurile sunt confidențiale.

„Companiile solicită ca astfel de informații comerciale sensibile să rămână confidențiale, fiind cunoscute numai de părțile semnatare ale contractului”, au precizat aceștia în răspunsul pentru Gândul.

Detaliile contractelor încheiate sunt cunoscute de Comisie și de toate cele 27 de state membre, care decid ce vaccin să cumpere și plătesc prețul de achiziție. Chiar și după încheierea unui contract cu UE, producătorii sunt în continuare interesați să își comercializeze vaccinurile pe piața mondială în modul cel mai avantajos.

Reprezentanța Comisiei Europene în România

Comisia Europeană a mobilizat fonduri pentru a spori capacitatea de producție a furnizorilor cu care a semnat acorduri preliminare de achiziție, alocând în acest scop peste 2 miliarde de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgență. Statele membre au convenit să contribuie cu o sumă suplimentară de 750 milioane de euro, au precizat atunci reprezentanții Comisiei Europene în România.

Toate statele membre ale UE plătesc același preț
Prețul vaccinului este același pentru toate statele membre ale UE, potrivit Comisiei Europene, iar acestea pot dona din dozele recepționate țărilor cu venituri mici și medii.

Pe 20 mai, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech și Pfizer. Prin intermediul lui se rezervă încă 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul tuturor statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârșitul anului 2021 și 2023.

De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț. Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv, potrivit Comisiei Europene.

Cât ar costa o doză de vaccin anti-COVID
În luna decembrie 2020, un oficial din Belgia a dezvăluit, din greșeală, cât dă Comisia Europeană pe o doză de vaccin anti-COVID. Eva de Bleeker, secretar de stat pentru buget, a postat pe contul ei de Twitter lista de prețuri. Conform acestei liste, cel mai ieftin vaccin era cel de la AstraZeneca, iar cel mai scump, cel produs de Moderna.

Serul Pfizer, cu care România a început campania de vaccinare pe 27 decembrie 2020, ar costa, potrivit aceleiași liste publicate din greșeală de oficialul belgan, un preț de 12 euro per doză. Eva de Bleeker a șters atunci imediat postarea și a dat vina pe echipa ei de comunicare pentru eroare.
Ursula von der Leyen

blank