International, Stiri

Europa sub ape

Morti, disparuti si sute de persoane evacuate

Alunecari masive de teren in AustriaScenariu de cosmar pe batranul continent! Cel putin patru persoane au murit, mai mult de opt au fost date disparute, iar sute de persoane au fost evacuate in urma unor inundatii si alunecari de teren provocate de ploi diluviene in mai multe tari din Europa, au anuntat duminica autoritatile. Astfel, Austria, Germania si Cehia au trimis unitati de armata pentru a contribui la operatiuni de salvare, in urma unor precipitatii-record in anumite regiuni. Dunarea a iesit din matca in Bavaria, iar zeci de orase au fost plasate sub alerta de inundatii intr-o zona vasta in Europa Centrala. Sute de drumuri si cai ferate au fost blocate in Germania, Austria si Cehia, iar starea de urgenta a fost decretata duminica seara in aproape toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, dar si in Germania. Opt statii de metrou au fost inchise duminica dupa-amiaza, iar un spital a fost evacuat in Cehia. Un barbat si o femeie au murit duminica in urma prabusirii cabanei lor, provocate de o inundatie, la Trebenice, la aproximativ 30 de kilometri sud de Praga, a anuntat politia. Cadavrul unui barbat in varsta de aproximativ 55 de ani a fost gasit duminica seara la Trutnov, la aproximativ 150 de kilometri nord-est de Praga, in raul Upa, care s-a revarsat, potrivit unei purtatoare de cuvant a politiei, Iva Kormosova. In Boemia, unde starea de alerta era in vigoare in aproximativ 50 de localitati, aproximativ 1.800 de persoane au fost evacuate din satul Stechovice. Cel putin 23 de cai ferate si aproximativ 100 de drumuri au fost blocate duminica, potrivit autoritatilor locale.

 

Alunecari masive de teren in Austria

 

In Austria, o persoana a murit, iar doua au fost date disparute in urma unor alunecari de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate, potrivit autoritatilor. Starea de alerta a fost decretata in cea mai mare parte a provinciilor occidentale din Vorarlberg, Tirol si Salzburg, dar si din provincia Austria Superioara, in nord. La Sankt Johann in Pongau, langa Salzburg, o persoana care participa la operatiuni de curatare a murit, duminica, intr-o alunecare de teren, a anuntat politia. Cel putin 240 de locuitori din provincia Salzburg si 80 delocuitori din Tirolul vecin au fost evacuate de la domicilii, amenintate de ape. Traficul feroviar a fost intrerupt in numeroase zone in provinciile Salzburg si Tirol. O parte a autostrazii spre Elvetia a fost inchisa, dar si numeroase drumuri nationale, in diferite zone in Austria.

In Germania, ploi torentiale au fost inregistrate la Bade-Würtemberg (sud-vest), Bavaria (sud), Saxonia si Turingia (est), provocand revarsarea a numeroase cursuri de apa. Doua persoane au fost date disparute la Reutlingen (sud-vest). Cancelarul Angela Merkel a asigurat populatia de „sustinerea Guvernului federal”. Armata a anuntat ca trupe erau in curs de mobilizare in anumite zone. In Elveria, unde autoritatile erau in alerta de sambata, din cauza cresterii nivelului apelor, in special in zona Rinului, situatia era stabilizata duminica, insa exista riscul unor alunecari de teren in zilele urmatoare, potrivit autoritatilor federale.

blank