Europa
Medical

Europa se confrunta cu numeroase cazuri severe de gripă

Gripa a revenit în Europa într-un ritm mai rapid decât se aștepta în această iarnă. Specialiștii sunt îngrijorați de cazurile severe raportate, în timp ce cazurile de Omicron aglomerează spitalele.

Carantina, purtarea măștilor și distanțarea socială au eliminat gripa iarna trecută. Măsurile au eredicat temporar un virus care la nivel global ucide aproximativ 650.000 de persoane pe an. Acum, tot mai multe țări relaxează măsurile, iar cazurile de gripă devin mai severe.

De la jumătatea lunii decembrie, virușii gripei au circulat în Europa cu o rată mai mare decât cea așteptată, a raportat luna aceasta Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Cazurile de gripă s-au înmulțit în luna decembrie

În decembrie, numărul cazurilor de gripă în unitățile europene de terapie intensivă (ICU) a crescut constant până la 43 în ultima săptămână a anului. Aceasta este mult sub nivelurile pre-pandemie. Este o creștere mare față de anul trecut, când a existat un singur caz de gripă într-o UTI.

Revenirea virusului ar putea fi începutul unui sezon de gripă neobișnuit de lung. Experții sunt îngrijorați că epidemia de gripă ar putea ține până la vară.

„Dacă vom începe să ridicăm toate măsurile, marea îngrijorare pe care o am pentru gripă este că, pentru că am avut o perioadă atât de lungă de aproape lipsă de circulație în populația europeană, poate ne vom îndepărta de tiparele sezoniere normale”, a declarat pentru Reuters expertul de top al ECDC în gripă, Pasi Penttinen.

El a spus că demontarea măsurilor restrictive în primăvară ar putea prelungi circulația gripei. O „twindemie” ar putea pune o presiune excesivă asupra sistemelor de sănătate deja supraîncărcate.

Complicând și mai mult lucrurile, tulpina dominantă de gripă care circulă în acest an pare să fie până acum H3 a virusului A. Aceasta provoacă cele mai severe cazuri. Penttinen a spus că este prea devreme pentru a face o evaluare finală a vaccinurilor antigripale.