Economic, Stiri

In Europa se fura carburanti de 4 miliarde de euro anual?!

Furturile de carburanti costa Europa anual aproximativ 4 miliarde de euro, sub forma de taxe neincasate.

Guvernele Poloniei si Marii Britanii pierd in fiecare an intre 100 milioane de euro si 1,3 miliarde de euro, in principiu din cauza cresterii pretului motorinei cu 52% din 2009.

furturile-de-carburanti-costa-anual-europa-peste-4-miliarde-de-euro_size9Furturile de carburanti au afectat rafinariile si profitabilitatea acestora. “Aceste activitati criminale submineaza industria legitima a petrolului si statul, intr-o perioada cand dificultatile economice nu au fost niciodata mai mari”, a declarat Tom Noonan, presedintele Asociatiei Irlandeze a Industriei Petrolului si directorul general al Maxol Group, retailer de petrol din Dublin.

Atat Comisia Europeana, cat si agentia de implementare a legii Europol si Europia, o asociatie din Bruxelles a rafinariilor, refuza sa furnizeze date statistice la nivel regional privind fraudele cu carburanti, insa datele guvernelor arata amploarea activitatilor criminale.

In Polonia, fraudele fiscale au urcat in perioada 2010-2012 cu 47%, potrivit unui audit efectuat la peste 1.000 de traderi de carburanti si retaileri, declara Wieslawa Drozdz, purtator de cuvant al Ministerului de Finante. Anul trecut, statul polonez a pierdut 3 miliarde de zloti, adica aproximativ 943 milioane de dolari, potrivit Organizatiei Poloneze a Industriei Petrolului si Comertului.

Marea Britanie, insa, a pierdut peste 1,1 miliarde de lire sterline, adica 1,7 miliarde de dolari datorita fraudei cu carburanti, in intervalul 2008-2009, potrivit unui raport facut anul trecut al unei comisii parlamentare.

In Grecia, piata ilegala a carburantilor s-a marit, conform declaratiilor Ministerului de Finante, la 600 de milioane de euro, insa nu nu au fost prezentate si date pentru anii precedenti.

In Europa se se amplifica problemele rafinariilor, ale caror venituri sunt erodate de cel mai redus nivel al cererii din ultimele doua decenii, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie.

motorina1_22896900_81648300In perioada ianuarie-mai, in cele mai bogate state europene au fost procesate in medie 11,6 milioane de barili de petrol pe zi, cel mai putin dupa aceeasi perioada a anului 1989, profitul obtinut din transformarea titeiului in motorina si benzina ajungand saptamana trecuta la aproape 4 dolari pe baril in Europa de Nord-Vest, in timp ce in 2012 acest marje erau de 8 dolari, iar in septembrie 2008 atingeau varful de 20 de dolari.

Potrivit PKN Orlen, fraudele cu carburanti din tari precum Austria sau Germania sunt depasite cu mult de cele din Europa de Est. Livrarile netaxate, totusi, reprezinta peste % din piata motrinei din Polonia, estimativ, in timp ce in Cehia pana la 20% din carburantii din piata sunt ilegali, sustin datele guvernamentale.

Contrabanda cu carburanti este mult mai dezvoltata in zonele de granita unde exista diferente mari de pret. Motorina este cel mai folosit carburant in Europa si ajungea saptamana trecuta in Rusia 31.27 ruble, respectiv 71 eurocenti pe litru, fata de 1.3 euro in Polonia si 1,34 euro in Lituania, unde unul din patru oameni recunoaste ca a cumparat de pe piata neagra, carburantii fiind achizitionati de la soferii care vin din Rusia si Belarus, soferi ce vand cu profit, dar uneori cu mult sub pretul pietei. (D.A)