La așa cap, CCR ce-ți mai trebuie? Rareş Bogdan vrea să schimbe modul de numire a judecătorilor constituţionali dar nu reușește sub nicio formă să înţeleagă deciziile CCR.

Europarlamentarul, prim-vicepreşedinte al PNL, a distribuit pe FB o ştire care conţine o informaţie falsă despre o decizie a CCR.

„Vă cer idei. Pentru mine, pentru a mă ajuta să pricep. Iată coordonatele: Trebuie să depolitizăm Curtea Constitională a României (e obligatoriu), să o profesionalizăm (să mă ierte cei de-acolo care știu carte și nu pot fi suspectați de ticăloșie). Deci asta presupune să ne bazăm pe faptul că persoanele care ar face selecția, care ar stabili un algoritm, nu sunt ele însele politruci sau/și ticăloși. Cum ne asigurăm de asta? Sigur, acesta este statul de drept, trebuie un sistem de checks and balances, puterea nu trebuie folosită abuziv, nici cea executivă, nici cea legistativă, nici cea judecătorească, iar cineva trebuie să vegheze la asta. Mai știu și că nu suntem, ca manieră de selecție, mult diferiți de regulile din restul UE„, scrie Rareş Bogdan pe Facebook.

Fostul jurnalist a distribuit un articol în care se precizează că judecătorii CCR au admis miercuri sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat. În fapt, aşa cum explică şi CCR oficial, judecătorii s-au pronunţat doar pe forma de adoptare a legii (prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament), nu pe prevederile legii. Această informaţia era disponibilă încă de la momentul formulării contestaţiei.

Atacul lui Rareș Bogdan la adresa CCR vine după ce Ludovic Orban comenta săptămâna trecută o decizie a judecătorilor constituționali afirmând „La aşa Curte, aşa decizie.”.