Euro
Economic

Euro va trece pragul psihologic de 5 lei, iar inflația va crește peste 15%, avertizează economistul șef al BCR

Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, a transmis că Euro va depăși pragul psihologic de 5 lei. Acesta prevede că perioada următoare va fi marcată de turbulențe în zona economică.

Euro va trece pragul psihologic de 5 lei. Economistul șef al BCR a explicat că inflația va crește peste 15%, dar spre final de an va scădea și va atinge valoarea de 12 procente.

„BNR ar trebui să continue să mențină un control strâns asupra monedei, având în vedere ponderea relativ ridicată a valutei în stabilirea ratei inflaţiei, rolul său ca ancoră a așteptărilor inflaționiste și potențialul impact negativ asupra încrederii consumatorilor în faţa deprecierii leului.

Guvernatorul BNR a reiterat că banca centrală nu își poate permite un leu mai slab, din cauza rolului de transmitere în indicele preţurilor de consum (IPC). Prin urmare, prognoza noastră EUR/RON la 5,05 la sfârșitul anului este supusă riscurilor de scădere; poate că nivelul 5.00 ar putea fi important din punct de vedere psihologic pentru a ne amâna apelul pentru anul următor”, subliniază Ciprian Dascălu, informează economica.net.

De asemenea, oficialul BNR susține că inflația va mai crește în următoarele 2-3 luni, pentru ca apoi să urmeze un trend descendent.

„Noi ne așteaptăm la presiuni inflaționiste subiacente mai persistente și estimează că inflația de bază va ajunge la 11,7% în decembrie 2022, scăzând la 7,2% până la sfârșitul lui 2023 și menținându-se peste intervalul țintă al BNR pe toată perioada urmatoarelor opt trimestre. BNR vede IPC de bază la 10,9% și 4,8% pentru sfârșitul lui 2022, respectiv sfârșitul lui 2023”, a mai adăugat acesta.